Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunan yetkililer Çarşamba günü Brüksel’de kreditörle ile bir araya gelmeyi planlıyor. Ancak zaman Yunanistan’ın aleyhine işliyor. Ülkenin Uluslararası Para Fonu’na (IMF) Haziran başında yapması gereken ödeme öncesinde bir anlaşmaya varması gerekiyor.

Konu ile ilgili bilgi sahibi kişilerin verdiği bilgilere göre, son görüşmelerde Yunanistan’ın IMF’e yapacağı 1.6 milyar euroluk (1.75 milyar dolar) ödeme için ihtiyaç duyduğu kurtarma fonlarının serbest bırakılması adına düşük de olsa yakınlaşma görüldü. IMF’e yapılacak ilk ödeme tarihi 5 Haziran.

Yunanistan’ın kreditörleri ile arasında anlaşmazlığın G-7 Zirvesi’nde önemli bir yer teşkil etmesi bekleniyor. G-7 maliye bakanları ve merkez bankası guvernörleri, Almanya Dresden’de Çarşamba günü bir araya gelecekler. Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande geçtiğimiz hafta Mayıs sonunda bir anlaşmaya varılması için hedef belirlediler. Başbakan Alexis Tsipras’ın sözcüsü Gabriel Sakellaridis Pazartesi günü bu hedefe ulaşabileceğini belirtmişti.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Ardo Hannson, “Ne yazık ki çok zaman kaybedildi. Temel prensiplerin zayıflatılmadığı bir anlaşmaya varılması herkesin yararına olur. Ancak şimdiye kadar süreç çok zahmetli ilerledi” dedi.