Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD ekonomisi ilk çeyrekte daha önce açıklanandan daha ciddi bir darbe aldı. Bu duruma sert kış şartları, güçlü dolar ve limanlarda yaşanan aksamaların neden olduğu belirtiliyor.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı veriye göre gayri safi yurtiçi hasıla ilk çeyrekte yıllıklandırılmış bazda yüzde 0,7 daraldı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 0,9 daralma yönündeydi. Büyüme daha önce yüzde 0,2 olarak açıklanmıştı. Bu durumun aksine, gelirler artış gösterdi ve büyümeye gereğinden fazla mı önem verildiği sorularını beraberinde getirdi.

Artan ticaret açığı, güçlenen doların ihracata olumsuz yansıması ve ithalatın, Batı Yakası'ndaki liman sorunlarının giderilmesi sonrası artmasının da etkisiyle, büyüme üzerinde son 30 yıldaki en ciddi olumsuz etkiyi yaptı. ABD Merkez Bankası Fed yetkilileri, büyümedeki durmanın geçici olduğuna inanların tarafında ve faizleri bu yıl artırmaları bekleniyor.

High Frequency Başekonomisti Jim O'Sullivan "Bu rakamlar ekonominin ilk çeyrekte gerçekten sarsıldığını gösteriyor. Ancak bazı özel sebepler olduğunu biliyoruz. İkinci çeyrekte büyük olasılıkla bir toparlanma göreceğiz" diye konuştu.