Petrol "OPEC kararı" ile geriliyor
Petrol, OPEC üretim hedefini sabit tutmasının ardından İran'ın arzı artıracağı taahhüdü vermesi ile geriliyor
Petrol, OPEC’in üretim hedefini sabit tutmasının küresel arz fazlası sorununun süreceği spekülasyonunu canlandırması ve İran’ın petrol ihracatını artıracağı taahhüdü vermesi ile düşüş gösteriyor.
Petrol vadelileri, Londra’da yüzde 1 kadar gerileyerek Mart ayından bu yana yaşanan en büyük haftalık kaybı genişletti. İran, ülkenin Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) temsilcisinin ifadesine göre, petrol fiyatları düşse bile yaptırımların sona ermesini takiben 6 ay içinde yurtdışı satışlarını ikiye katlayabilir.
Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, OPEC’in arz fazlası sorunu yaşayan bir piyasada üretime aynı şekilde devam edeceği işaretleri ile duraksıyor. Rusya ve ABD gibi dünya güçlerinin İran ile gerçekleştirilen nükleer program müzakerelerini 30 Haziran’a kadar tamamlamayı planlaması ile Basra Körfezi ülkesinde arz artış gösterebilir. Morgan Stanley’e göre İran’da üretimin artması yakın vadede piyasada “sıkıntı” sinyali veriyor.
Seul’dali Samsung Futures Inc. emtia analistlerinden Homg Sung Ki, “Petrolde yukarı yönlü baskı görmek zor. İran’ın yaptırımların kaldırılması halinde ihracatlarını hemen artırabileceğini söylemek güç. Ancak kısa vadede fiyatlar üzerinde düşüş etkisi yaratacak” dedi.
Temmuz vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında, 61 sent kadar düşerek varil başına 62.70 dolar oldu ve Singapur saati ile 13:10’da 62.88 dolardan işlem gördü. Kontrat, geçtiğimiz hafta yüzde 3.4 gerileyerek 13 Mart’tan bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 4.23 dolar seviyesinde.
Temmuz badeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontrat, Nymex elektronik işlemlerde, 64 sent kadar veya yüzde 1.1 değer kaybederek varil başına 58.49 dolardan alıcı buldu. Kontrat, geçtiğimiz hafta yüzde 1.9 düşüş ile Mart ayından bu yana ilk kaybı gösterdi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 58 altında seyrediyor.