Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Pazar günü AB Zirvesi için stratejiyi belirlemek için kabineyle bir araya gelecek. Pazartesi günü yapılacak AB liderleri zirvesi ülkenin Euro Bölgesi’ndeki geleceğini belirleyebilir.

Tsipras’ın konutunda gerçekleşecek toplantının gündemi, temerrütten kaçınmak amacıyla seçim vaatlerinden taviz verilip verilemeyeceği ile ilgili olacak.

Kreditörlerle aylardır süren müzakereler Yunan bankalarını iflasın eşiğine getirdi. Yunan bankaları, Avrupa Merkez Bankası (AMB) fonlaması ile hayata tutunuyor. Panikleyen mevduat sahipleri sadece geçtiğimiz hafta içinde 4 milyar euro geri çektiler. Aralık ayından bu yana yaşanan mevduat çıkışları 30 milyar dolar  (34 milyar dolar) seviyesinde. 

Avrupa Birliği liderlerinin Pazartesi günü yapacakları toplantıdan anlaşma çıkmaması halinde Yunanistan, sermaye kontrolleri uygulamak sorunda kalabilir. ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew, anlaşma sağlanmamasının korkunç bir ekonomik gerileme getireceğini söyledi.

Yunanistan hükümeti sözcüsü Gabriel Sakellaridis, Yunan müzakereciler Cumartesi yaptıkları toplantının ardından, “Kemer sıkma sona ermeli. Farklı bir Avrupa gerekli, farklı bir Avrupa mümkün” dedi.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung Gazetesi’nin kaynak göstermeden verdiği haberine göre Yunanistan mevcut kurtarma programına en azından Eylül ayına kadar uzatma kazanabilir.