Tahvil piyasasının tek kelimelik gündemi: Likidite
-
Küresel tahvil piyasasında bu günlerde tek kelime önem arz ediyor: Likidite
Yatırımcıların tahvil fiyatlarında onlara karşı hareketi olmaksızın nasıl işlem yapacakları veya yapıp yapmayacakları küresel tahvil piyasalarında önemli bir endişe kaynağı oldu. Küresel tahvil piyasaları geçtiğimiz birkaç ayda gerileme gösterdi.
Bu durumun bir sonucu olarak likidite veya likidite sıkıntısı tahvil piyasalarını yeni ve şaşırtıcı birimlerde sıkıştırıyor.
Örneğin İspanya, 30 yıl için borçlanma yapmak amacıyla İtalya’dan daha fazla ödeme yapmak zorunda. Halbuki İspanya kredi notu değerlendirme kuruluşları tarafından daha güvenli görülüyor. Bunun nedeni İtalya tahvil piyasasının İspanya’nınkinin iki katı olması, dolayısıyla daha likit olması.
Aynı durum dünya genelinde de görülüyor. Finlandiya, Singapur ve Kanada gibi küçük ve daha az işlem gören piyasalarda tahvillere ilgi azalıyor. Fed’in ABD faiz oranlarını artırmaya hazırlanması ile birlikte yatırımcılar, tahvil piyasasının volatil hale gelmesi durumunda hızlı bir şekilde satışa geçebileceklerini bilmek istiyorlar.
Paris’teki Natixis Asset Management Avrupa faiz oranları müdürü Olivier de Larouziere, “Likidite ülke seçimimizde ilk sıradaki kriterimiz” dedi.
Likidite endişesi, küresel tahvil piyasalarındaki düşüşün Nisan ayında ülke tahvillerinden yarım trilyon dolardan fazla miktarı götürmesi ve bir nesilde bir kez görülecek dalgalanmaları tetiklemesi ile yoğunlaştı.
10 yıl vadeli İspanya tahvil faizi 16 Haziran’da yüzde 2.54’e ulaştı ve İtalya tahvilleri karşısında 2013 sonundan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Geçtiğimiz yılın büyük bir çoğunluğun iki ülke tahvili arasındaki ilişki yatırımcıların İspanya’yı tercih etmesi ile ters şekilde idi.
10 yıl vadeli Avustralya tahvil faizi 2 baz puan düşerek Syndey saati ile 13:20’de yüzde 2.90 oldu. Singapur tahvil faizi 14 baz puan yükselerek yüzde 2.48’e geldi.
Tahvil piyasası darbe alan tek ülke İspanya değil. Tahvillerde Nisan ayı ortasında başlayan satış dalgası Euro Bölgesi enflasyonunun canlanması ile alevlendi. Satın alıcıların Almanya yerine Finlandiya’ya yatırım yapmak için talep ettikleri ekstra faiz yaklaşık üç katı yükseldi.