Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’nin aylık istihdam verisi 4 Temmuz Bağımsızlık günü dolayısıyla bir gün erken açıklanacak. ABD’de 3 Temmuz’da piyasalar kapalı olacak. ABD istihdam verisi normal şartlarda ayın ilk Cuma gününde açıklanıyor.

ABD Çalışma Bakanlığı istihdam verisini Perşembe günü TSİ 15:30’da açıklayacak.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler istihdamın geçtiğimiz ay 233,000 artış gösterdiği tahmininde bulunuyorlar. İşverenler Mayıs ayında 280,000 istihdam sağlamışlardı.

İşsizlik oranı, ayrı bir ankete göre, yüzde 5.4 seviyesine gerileyerek 2008’den bu yana en düşük seviyeye inecek.

İşte istihdam verisinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar:

Ücret artışları

Ücretler sıkılaşma sinyalleri göstermeleri ile birlikte odak noktası olacak. Jefferies LLC ve Moody's Analytics Inc. ekonomistlerine göre iş gücü piyasasındaki toparlanma ile birlikte zayıf bir nokta olan ücretler sonunda gelişme sinyali gösteriyor.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin meydanına göre saatlik ücretler Haziran ayında sona eren 12 aylık sürede yüzde 2.3 yükseliş gösterecek. Mayıs ayında da benzer bir artış görülmüştü. Saatlik ücretlerdeki artışlar genişlemenin başlamasından bu yana ortalama yüzde 2 ile dar bir aralıkta seyrediyor.

İstihdam Maliyet Endeksi ve Atlanta Fed’in göstergesi gibi giğer ücret göstergeleri de daha hızlı bir artışa işaret ediyor.

New York’taki Jefferies ekonomistlerinden Tom Simons, “İş gücü piyasasının detayları manşet istihdam sayısından bu kez daha önemli. Ben ortalama saatlik ücretlere odaklanmış durumdayız. İstihdam zaten sağlam bir şekilde büyüme gösteriyor” dedi.

Fed Başkanı Janet Yellen 17 Haziran’daki basın toplantısında, “Net bir ilerleme kaydedilmiş olsa da daha da gelişme görülmesi için olanak hala bulunuyor” dedi. Yellen ücret artışlarını “görece baskılanmış” olarak tanımladı.

Gevşeklik

Ekonomistlerin iş gücü piyasasında dikkat edecekleri bir diğer nokta piyasadaki gevşeklik veya eksik istihdam olacak.

Tam zamanı çalışmayı tercih eden yarı zamanlı çalışanların sayısı, Yellen’in geçtiğimiz atıfta bulunduğu göstergelerden biriydi.

Tam zamanlı çalışmayı tercih eden yarı zamanlı çalışanları ve aktif olarak iş aramayan Amerikalıları kapsayan eksik istihdam oranı Mayıs ayında yüzde 10.8 seviyesindeydi.

Uzun vadede işsiz olup çalışabilecek olan kişilerin işsizlikteki payı hala resersyon öncesi seviyelere gelmiş değil. Bu ve diğer göstergeler, iş gücü piyasasındaki arz fazlasının giderilmesinin zaman alabileceğine işaret edebilir.

Katılım oranı

Katılım oranı iş gücünde çalışma yaşındaki insanların payını gösteriyor. 2000 yılında yüzde 67.3 ile zirve yapmasının ardından 2014 yılın sonunda yüzde 62.7 ile 30 yılın en düşük seviyesine indi ve hala buraya yakın seyrediyor.

Pennsylvania’daki Moody’s kıdemli ekonomisti Ryan Sweet, “Katılım oranında daha sağlıklı bir büyüme göreceğiz ancak her ay değil. Ücret artışı insanları iş gücü piyasasında geri getirmede mucizeler yaratacak” diye konuştu.