Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika (BRICS) tarafından ortaklaşa kurulan Yeni Kalkınma Bankası (NDB), Şanghay'da resmi olarak faaliyete geçti.

BRICS ülkelerinin kurulması konusunda anlaşmaya vardığı 100 milyar dolarlık NDB, Şanghay'da düzenlenen açılış töreniyle resmi olarak açıldı.

BRICS ülkelerinin nakit dolar sıkıntısı yaşanması durumunda bankadan mali destek sağlanacağı belirtilen NDB'nin, açılışı ile ilgili çalışmaların tamamlandığı temmuz ayının başında Rusya'da düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi'nde açıklanmıştı.

Başlangıç sermayesi 50 milyar dolar olan NDB'nin sermayesi önümüzdeki yıllarda 100 milyar dolara çıkarılacak ve ortak havuza Çin 41 milyar dolar, Brezilya, Hindistan ve Rusya 18'er milyar dolar, Güney Afrika Cumhuriyeti ise 5 milyar dolar katkı sağlayacak.

Pekin yönetimi bankanın kurulmasına ilişkin, küresel ekonominin toparlanmasına katkı sağlayacağını belirtirken, BRICS ülkeleri dahil diğer gelişen ve yükselen ekonomilerdeki altyapı ve sürdürülebilir kalkınma projeleri için bankanın kaynaklarının seferber edileceğini vurgulamıştı.

BRICS ülkelerinin kalkınma bankası kurması fikri, ilk kez 2012 yılında gündeme gelmiş, geçen yıl Güney Afrika'da düzenlenen 5. BRICS zirvesinde onaylanmıştı. NDB'nin merkezinin Şanghay, üst yöneticisinin Hint ve bölge ofisinin Güney Afrika'da olacağı kaydedilmişti.