Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, erken seçim ihtimalini daha yüksek gördüğünü belirterek, koalisyonun karşısında zorluklar olduğunu söyledi.

Yeni Şafak Gazetesi'ne konuşan Kılıçdaroğlu, Eğer bir hükümet kurulacaksa, bu hükümetin birinci olarak 'yüksek profilli' olması gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu şunları söyledi: "İkincisi, 4 yıllık süre için kurulmalı. Üç, samimi temeller üzerinde inşa edilmeli. Yani karşılıklı güven olması lazım. Eğer bu 3 koşul birarada olmazsa bu hükümet başarısız olur, ne size fayda sağlar ne de bize fayda sağlar. Bunu Sayın Davutoğlu'na da söyledim, kendileri de hak verdi. Biz tabanımızı neden koalisyon kurduğumuz konusunda elbette ikna etmeliyiz. Kuşkusuz Adalet ve Kalkınma Partisi de kendi tabanını 'CHP ile neden koalisyon kuruyoruz' hususunda ikna etmeli."

Kılıçdaroğlu koalisyona ilişkin bir soruya da şöyle yanıt verdi: " Türkiye'yi bekleyen çok temel sorunları var. Dikkat ederseniz yüksek profilli bir hükümet ihtiyacındayız demiyorum, zorundayız diyorum. Türkiye'nin Kürt sorunu gibi bir sorunu var; çözülmesi gerekir. 12 Eylül darbe hukuku var; değişmesi lazım. Başta anayasanın değişmesi lazım. Duygularımızdan, algılarımızdan arınarak ve aklımızı egemen kılarak Türkiye'nin bu temel sorunlarının çözümü noktasında biraraya gelmemiz lazım."

Siyasal bir uzlaşma olmasını dilediğini ancak bunun zor olduğunu kabul ettiğini ifade eden CHP lideri, uzlaşı kültürünü oluşturmak zorunda olduklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu erken seçim ihtimaline ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi: "Ben erken seçim ihtimalini daha yüksek görüyorum. Koalisyon için iyi niyetli atılmış adımlar var ama gerçekçi olarak baktığımızda bunun bazı zorlukları var."

AK Parti ve CHP arasında Pazartesi günü resmi bir temas gerçekleşti. AK Partili Ömer Çelik ve CHP'li Haluk Koç Kültür Bakanlığı'nda bir araya gelirken, iki partinin görüşmelerin yöntemi konusunda anlaştığı belirtilmişti. AK Parti ve CHP heyetlerinin hafta sonu veya önümüzdeki hafta başında bir araya gelmeleri bekleniyor.