Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcının çöp notun sahip gelişen piyasa tahvillerine düşkünlüğü geriliyor.

Bloomberg’in derlediği verilere göre Rusya ve Macaristan gibi ülkelerin yüksek getiri tahvilleri, 2015’in ilk 7 ayında yatırım yapılabilir nota sahip ülke tahvillerine göre en az 6 yılın en büyük yükselişini kaydetti. Ancak Temmuz son günlerinde çöp tahviller (yatırım yapılabilir seviyenin altında nota sahip tahviller) yüksek nota sahip tahvillerden daha hızlı düşüş göstermeye başladı. Fon yöneticileri, rallinin fazla ileri gittiği ile ilgili rahatsızlıklarını dile getirdiler.

Çöp tahvillerinin yüksek getirileri önceleri yatırımcılara çekici geliyordu ancak ABD’de borçlanma maliyetlerinin artırılacağı endişesi çekiciliğin önüne geçti. Yüksek getirili tahvillerin yükselişi sürdürmesi avantajları daralttı. Tahvil sahipleri, şu sıralar, ekstra faizden gelen ince desteğin alınan riske değip değmediğini değerlendiriyor. Görünüm, ekonomilerin kötüleşmesi, politik tansiyonun yükselmesi ve para politikası destek alanının daralması ile birlikte karardı.

Gelişen ülke çöp tahvillerindeki ekstra getiri bu yıl 85 baz puan geriledi. Yatırım yapılabilir nota sahip tahvillerde ise 3 baz puan yükseliş görüldü. Ancak buna rağmen 17 Temmuz’dan bu yana yüksek getirili tahvillerde faiz, yüksek nota sahip tahvil faizinden 4 baz puan daha fazla yükseldi.