Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Batı Avrupa genelindeki pek çok merkez bankası para birimlerinin değer kazanmasını önlemeye çalışırken, bir tanesi tamamıyla farklı bir zorlukla yüz yüzde geliyor.

İzlanda’da politika yapıcılar, bu yıl gerçekleştirdikleri, sermaye kontrollerini azaltmaya yönelik çabalarının kronada satış dalgası getireceğinden endişe ediyor. Arion Bank hf, Islandsbanki hf ve  Landsbankinn hf, merkez bankasının 7 günlük gösterge teminat kredi faiz oranını Çarşamba günü 50 baz puan artıracağını öngörüyor. Beklenti gerçekleşirse faiz oranı Haziran ayındaki benzer hareketin ardından yüzde 6.25 seviyesine gelecek.

İzlanda, diğer taraftan sermaye kontrollerinden kaynaklanan yurtiçi aşırı ısınma krizine karşı tepki veriyor. Sermaye kontrolleri, pek çok sektör genelinde ücretlerin artırılması talebini tetikledi. Enflasyon yüzde 2 seviyesine yakın ancak merkez bankasının uyarısına göre ücret baskılarının tüketici fiyatları yoluyla beslenmesi durumunda hızlı bir yükseliş gösterebilir. İzlanda’nın ekonomik güçlüklerinin benzersizliği kendi içinde bambaşka bir zorluk yaratabilir.

Varlık yönetim şirketi GAMMA ekonomistlerinden Valdimar Armanni “Merkez bankası diğer ülkelerdeki faiz oranlarını dikkate almalı. Ekonomiyi bu kadar büyük bir marjine yönlendiremeyiz. Çünkü bu, carry trade gibi başka problemler getirir” dedi.