Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:10'da güncellendi)

Gelişen piyasa varlıklarında ve emtiada satış dalgası derinleşirken ve bunun sonucu, Rusya'dan Avustralya'ya, para birimleri değer kaybederken, gelişen ülke hisse senetleri son dört yılın en düşüğüne indi. Sterlin, İngilterede enflasyonun beklenmedik bir şekilde yükselmesinin ardından güç kazandı.

Petrol ve bakır, küresel petrol bolluğunun devam edeceği beklentisi ve Çin ekonomisinin daha da fazla güçlükle karşılaşacağı endişesi ile düştü. Şanghay'da hisse senetleri son üç haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, Fed'in faiz artırımına gideceğibeklentileri de riskli varlıklara yönelik talebi düşürdü. Tayland para birimi baht dolar karşısında, Bangkok'ta gerçekleşen ve can kayıplarına sebep olan patlama ile birlikte altı yılın en düşük seviyesine indi ve Türk Lirası Merkez Bankası'nın faizlerde değişikliğe gitmemesinin ardından rekor düşük seviyeye indi.

Paris'te BNP Paribas SA gelişen piyasalar hisse senedi ve türev ürünler strateji müdürü Martial Godet, "Gelişen piyasalar için olumlu katalizeörler fazla yok," dedi ve "Fed'den güvercin tonlu yorumlar ve Eylül'den ziyade Araolık ayında bir faiz artırımı, özellikle Döviz tarafında durumun istikrar kazanmasına yardımcı olabilir" şeklinde görüş bilidrdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, New York saati ile 07:16'da yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu. Rus rublesi düşüşünü dördüncü güne taşıdı ve Avustralya doları 16 önemli para birimi arasında en fazla kaybeden para oldu. Sterlin dolar karşısında yüzde 0.7 değer kazanarak 1.5701 seviyesine çıktı ve İngiltere tahvilleri düştü. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları hisse senetlerinin son üçgünde ilk kez düşebileceğini işaret etti. Wal-Mart Stores Inc., tahminini düşürmesinin ardından ilk işlemelrde değer kaybetti.

(15:10'da güncellendi)