Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Çin’in imalat sanayi göstergesi 6 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine gerileyerek yavaşlayan ekonominin ek politika desteği ihtiyacı duyacağına işaret etti.

Caixin Media ve Markit Economics’in hazırladığı öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Ağustos ayında 47.1 olarak gerçekleşti. Ekonomistler 48.2 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörmüştü. Geçtiğimiz ay endeksin nihai seviyesi 47.8’di. 50’nin altındaki sayılar daralmaya işaret ediyor.

Ağustos ayı için ilk önemli gösterge özelliği taşıyan veri, Temmuz ayı için beklentilerin altında kalan yatırım, sanayi üretimi, perakende satışlar ve ihracat verilerinin ardından geldi. Politika yapıcılar büyümeyi desteklemek adına çabalara hız verdi, bankalara fon sağlandı. Başbakan Li Keqiang’ın bu yıl için yüzde 7 civarında olan büyüme hedefi yakalanmaya çalışıyor.

Hong Kong’daki Mizuho Securities Asia Ltd. baş Asya ekonomisti Shen Jianguang, “Teşvik önlemleri imalat sanayini henüz desteklemedi. Ağustos ve Eylül ayları ekonomi için en karanlık zamanlar olabilir. Dördüncü çeyrekte toparlanma bekleniyor. Bu dönemde yerel yönetimlere sağlanan fonların harcanması bekleniyor” dedi.

Verinin ardından yuan zayıflarken, hisse senetleri geriledi. Şanghay Bileşik Endeksi yerel saat ile 10.31’de yüzde 1 geriledi.