Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Çin’in imalat sanayi göstergesinin 6 yılın en düşük seviyesine indiğini gösteren verinin ardından sert bir gerileme gösteriyor.

Çin’in öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi 2009’dan bu yana en düşük seviyeye indi. Caixin Media ve Markit Economics’in hazırladığı öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Ağustos ayında 47.1 olarak gerçekleşti. Ekonomistler 48.2 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörmüştü. Geçtiğimiz ay endeksin nihai seviyesi 47.8’di. 50’nin altındaki sayılar daralmaya işaret ediyor.

Tayvan, Endonezya ve Hong Kong’daki gösterge endeksler ayı piyasasına düşmeye ilerliyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12.36’da yüzde 2.1 geriledi. Öte yandan Standard & Poor’s 500 Endeksi Perşembe günü 18 ayın en büyük düşüşünü kaydetti.

Çin’in ekonomideki yavaşlama ile birlikte yuanı devalüe etmesi be Fed’in faizleri artırmaya yaklaşması gelişen piyasalar ve emtiada satış dalgasına yol açtı. Çin verisi küresel ekonomideki yavaşlamanın derinleştiği endişesini alevlendirdi. Bu durum altın ve ülke tahvilleri gibi güvenli limanlara talebi artırdı.