Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk hisse senedi piyasası bu hafta kilit destek seviyesinin altına geriledi.

Borsa İstanbul 100 Endeksi, üst üste 5. günde de dolar bazında 27,000’in altında kapanış yapmaya hazırlanıyor. Bloomberg’in derlediği verilere göre endeks, 2010 bu yana sadece 4 kez bu seviyenin altında geriledi ve her seferde bu seviyenin altında iki günden fazla zaman geçirdi, ardından toparlanma gösterdi.

İstanbul’da bulunan Meksa Yatırım CEO’su Figen Özavcı, “Merkez Bankası’ından yatırımcı güvenini desteklemek adına bir girişim gelmedikçe satış dalgası baskısı yoğunlaşacaktır” dedi.

Türk hisselerindeki gerileme aylardır devam eden politik belirsizliği, artan şiddet olaylarını ve gelişen piyasalardaki satış dalgasını yansıtıyor. Bu faktörlerin bir araya gelmesi ile Türk Lirası gelişmekte olan ülke para birimleri arasında bu yıl en kötü performansı gösteren üçüncü para birimi oldu.

Gelişen piyasa para birimleri, yatırımcıların Fed’in 2006’dan bu yana ilk faiz artırımını gerçekleştireceği beklentileri ve Çin’in yuanı devalüe etmesi ile Ağustos ayında değer kaybetti. Erken seçim ihtimalinin çok artması ve güvenlik endişelerinin yükselmesi yabancı yatırımcının Türk varlıklarından kaçmasına yol açtı. Türk hisseleri bu yıl dünyanın en kötü performans gösteren hisse senetleri arasında yer alıyor.

BIST 100 , en son 2011 yılı sonunda dolar bazında 27,000 seviyesinin altında işlem görmüştü. Bu dönemde Lira dolar karşısında 1.9 civarında ve rekor düşük seviyedeydi.

Hisse senedi değerlemeleri, Cuma günü 12 aylık tahmini gelirlerin yüzde 8.6 katı ile 17 ayın en düşük seviyesine geriledi.