Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Merkez Bankasının reel efektif döviz kuru hesabına göre şu anda Türk Lirası'nın olması gereken yerde olduğunu belirterek, "Ama seviyenin 5-6 ay gibi çok kısa bir sürede buralara gelmiş olması, işletmelerimize katlanılması mümkün olmayan bir yük getirdi" dedi.

Özdebir, yılbaşından bu yana kurlardaki yükseliş nedeniyle Döviz cinsinden borcu olanların borç yüklerinin yüzde 25 arttığını söyledi.

Ülkede ise hiçbir işletmenin yüzde 25 oranında kar etmediğini ifade eden Özdebir, sorunun temeline bakıldığı zaman uzun zamandır kurlarla ilgili bir birikim olduğunu ifade etti.

Aşırı değerli Türk Lirası ile yerli sanayinin barınabilmesinin imkansız hale geldiğini dile getiren Özdebir, "Bu durum bir noktaya kadar kompanse edilebiliyor, daha sonra patlıyor. Bu da bütün dengeleri bozuyor" diye konuştu.

Türk Lirası'nın aşırı değerli olması, bölgesel riskler ve Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz politikaları ile realize edilince doların TL karşısında 3 lira seviyelerini aştığını kaydeden Özdebir, "Aslında Merkez Bankasının reel efektif kur hesabına göre şu anda Türk Lirası olması gereken yerde ama seviyenin 5-6 ay gibi çok kısa bir sürede buralara gelmiş olması, işletmelerimize katlanılması mümkün olmayan bir yük getirdi" değerlendirmesinde bulundu.

"MB'nin, silahlarını fırtınalı günlere saklaması lazım"

Merkez Bankasının son dönem para politikasına ilişkin görüşlerini de paylaşan Özdebir, gelinen noktada Banka ne yaparsa yapsın etkili olamayacağını söyledi.

Türkiye'de Merkez Bankasının kontrol edemeyeceği siyasi belirsizlik ve terör gibi sıkıntılar bulunduğunu ifade eden Özdebir, şunları kaydetti:

"Ayrıca dünyada da Türkiye'nin şartlarına bağlı olmayan doların değerlenme ihtimali var. Her geçen gün de değerleniyor. Ekonomik olarak da dünya karışık. Bütün bunlar emtia üreticisi ülkeler üzerinde ciddi baskılar yaratıyor. Bu gelişmeler karşısında Merkez Bankasının elindeki silahları kullanması kurşunları boşa atması anlamına gelir. Halbuki önümüzde Fed'in faiz artırımı ile başlayacak daha fırtınalı günler olabilir. Silahlarını o günlere saklaması lazım."

"Korkak bezirgan zarar eder"

Merkez Bankasının 7 Haziran seçimlerinden önceki süreçte faiz oranlarını düşürmemesinin eleştirildiğinin hatırlatılması üzerine Özdebir, "Şöyle bir söz var. 'Korkak bezirgan ne kar eder ne zarar.' Bence zarar eder. Fırsatları değerlendiremediği için" dedi.

Söz konusu dönemde cari açığa ilişkin risklerden çekinilerek faizleri yükseltmek suretiyle sıkı para politikası benimsendiğine ve piyasaları daraltma yoluna gidildiğine işaret eden Özdebir, "Dünyadaki konjonktür de piyasaların daralmasını beraberinde getirdiği için ihracatımızda düşüşler oldu. İç piyasadaki zayıflıkla birlikte işletmelerin tekerlerinin dönmesi zorlaştı, vadeler çok uzadı. Yani bu kadar sıkı fren yapmasaydık şu anda biraz daha rahat durumda olabilirdik" dedi.

AA