Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya tahvilleri, Çin’in imalat sanayi göstergesinin 6 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ve emtia fiyatları endeksinin 2002’den bu yana en zayıf seviyeyi görmesinin ardından yatırımcıların güvenli varlıklara yönelmeleri ile gelecek hafta kazançları genişletebilir.

Avrupa’nın gösterge ülke tahvili olan Almanya tahvillerinde faizler, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın istifa etmesi ve erken seçim kararı almasının ardından 2 aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi. Dankse Bank A/S’ye göre yatırımcıların ellerinde benzer vadeli Alman tahvilleri yerine bölgenin daha yüksek getirili tahvillerini tutmak için aldıkları prim veya bu tahvil faizleri arasındaki fark artabilir.

Kopenhag’daki Danske Bank baş analisti Jens Peter Soerensen, “Riskten kaçınma işlemleri arttı. Yunanistan’dan gelen seçim haberi, petrol ve gelişen piyasalardaki düşüş, merkezi Avrupa tahvil faizleri ile çevre ülkelerin tahvil faizleri arasındaki farkı genişletti. Dolayısıyla Alman tahvillerinde kalmak tercih edilebilir” dedi.

10 yıl vadeli Almanya tahvil faizi bu hafta 10 baz puan veya 0.1 yüzde puan düşerek Cuma günü Londra’da yerel saat ile 17.00’de yüzde 0.56 seviyesine geriledi ve 2 Haziran’da bu yana en düşük seviyeye indi. Ağustos 2025 vadeli yüzde 1 faizli tahvilin fiyatı 0.945 veya 1,000 euro (1,136 dolar) nominal değerde 9.45 euro düşerek 104.22 oldu.

10 yıl vadeli İtalya ve Almanya tahvil faizleri arasındaki fark Cuma günü 130 baz puan ile 14 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeye geldi. 10 yıl vadeli İtalya tahvil faizi bu hafta 5 baz puan artış ile yüzde 1.86’ya geldi.

Çin ekonomisinin yavaşladığına yönelik işaretler ve gerileyen emtia fiyatlarının deflasyonal korkuları beslemesi ile en güvenli sabit getirili menkul değerlere talep arttı. Fed’in Temmuz ayına ait toplantı tutanakları da yatırımcıyı faiz artırımı beklentilerini düşürmeye sevk etti.

Soerensen, “Odak noktası enflasyon ve petrol fiyatları olacak” dedi.