Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Batı Teksas türü ham petrolde (WTI) hedge fonları yükseliş beklentisi ile açtıkları net uzun pozisyon sayısını geçen hafta beş yılın en zayıf seviyesine düşürdü. Fiyatlar, 2009 yılından bu yana ilk kez 40 doların altını gördü. Citigroup Inc., ABD'nin gösterge petrolü olan WTI'nin küresel arz fazlasının sürmesi dolayısıyla varil başına 32 dolara gerileyebileceği tahmininde bulundu.

Petrol vadelilerinin 1986 yılından bu yana en uzun süreli düşüş dönemini sürdürüyor olmasında ABD petrol stoklarının beş yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyretmesi etkili oluyor. Yüksek miktarda kesinti ve fire, mevsimsel bakımdan önce ABD rafinelerinde stoklarının tükenme kapasitesini azaltıyor. 2007’den beri en yüksek ortalamada seyreden benzin talebi, Eylül başındaki İşçi Bayramı tatilinin ardından düşüşe hazırlanıyor.

Houston’daki  Lipow Oil Associates LLC Başkanı Andy Lipow, “İşçi Bayramı yaklaşıyor ve petrol talebi mevsimsel rafineri bakımı ile birlikte inişe geçecek. Piyasa yükseliş beklentisi içine girecek bir durum göremiyor” dedi.

ABD Emtia Vadelileri İşlem Komisyonu verisine göre, Batı Teksas türü ham petroldeki (WTI), net uzun pozisyon sayısı 18 Ağustos’ta sona eren hafta içerisinde 6,342 veya yüzde 6.4 gerileyerek, 93,406 oldu. Kısa pozisyonlar, yüzde 2.7, uzun pozisyonlar yüzde 4.1 düştü. Fiyatlar Pazartesi günü düşüşünü genişleterek yüzde 3.9 ile New York Mercantile Exchange’de 06.00’da varil başına 38.88 dolardan işlem gördü.