Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetleri, haftasonu açıklanan verilerin ekonomik yavaşlamanın derinleşmekte olduğunu işaret etmesinin ardından değer kaybetti ve gösterge endeks son üç haftanın en hızlı kaybını yaşadı.

Şanghay Bileşik Endeksi, teknoloji ve finans şirketlerinin öncülüğünde, yüzde 3.2 düşüşle ilk seansı 3,097.71 puandan kapadı. Endekste yükselen bir hisse akrşılığı yaklaşık 13 hisse değer kazandı ve işlem hamci 30 günlük ortalamanın yüzde 25 altındaydı. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi, yüzde 1.4'lük kazancını geri verdi ve yüzde 0.7 geriledi.

Pazar günü açıklanan Ağustos ayı verileri, politika yapıcılar için durumun oldukça sıkıntılı olduğunu gösterdi. Sanayi üretimi beklenenden daha düşük bir artış gösterirken, yılın ilk sekiz ayında yatırımlar 2000'den bu yana en yavaş artışını gösterdi. Hükümet ayrıca kamuya ait işletmelerin daha verimli çalışabilmesine ilişkin planların detaylarını açıkladı.

Şanghay'da JK Life Insurance Co. fon yöneticisi Wu Kan, "Ekonomik veriler iyi gözükmüyor, bu nedenle yatırımcılar beklemede kalmayı tercih ediyor," dedi ve "KİT'lere yönelik reformla büyük ölçüde bekleniyordu ve fazla detaylandırılmamıştı. Bu nedenle reaksyon sınırlı kaldı. Piyasa daha düşük seviyelere inebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Sanayi üretimi Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.1 yükseldi ve yüzde 6.5 artış şeklşndeki beklentinin gerisinde kaldı. Kırsal kesim hanehalkı hariç sabit sermaye yatırımları yılın ilk sekiz ayında yüzde 10.9 arttı ve Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin emdyanı olan yüzde 11.2 artışın altında gerçekleşti. Kasım ayından bu yana yapılan beş faiz indirimi ve kamu harcamalarının artırılmasına yönelik planlar henüz, emlak piyasasındaki gerilemeyi, aşırı kapasiteyi ve fabrika çıkışı fiyatlardaki düşüşün etkilerini gideremedi.