Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel otomotiv üreticileri Dünyanın en büyük otomotiv fuarı Frankfurt'ta bir araya geliyor. Sektörden güven veren açıklamalar gelirken, tanıtımı yapılan ürün sayısı da 210 ile rekor seviyede. Ancak sektördeki iyimser hava muhtemelen uzun sürmeyecek.

ABD pazarındaki rekor satışlar, Avrupa piyasasındaki beklenmedik toparlanma ve büyük şirketlerin olumlu karlılık performansı her şeyin iyi gittiğine işaret etse de analistler araç satışlarındaki güçlü artışın artık sonuna gelindiğini savunuyor. 

Financial Times'ın haberine göre ABD pazarındaki rekor satışlar özellikle faiz artışı ile birlikte düşüşe geçecek. Halihazırda Rusya, Latin Amerika ve Çin'de ciddi düşüşler görüldü. BNP Paribas analistleri küresel satışların 2017'den itibaren düşüşe geçeceğini savunuyor.

Bu beklentilere karşın otomotiv endüstrisi kapasite artırmaya devam ediyor. 2020'ye kadar sektörün toplam kapasitesi 16 milyon artacak. Satışların düştüğü bu ortamda kapasite artışı, karlılık düşüşünü de beraberinde getirecek. Çin ve Latin Amerika'daki satış kaybını da ABD pazarında telafi etmeye çalışacak olan üreticiler de artan rekabetler fiyatların düşmesine yol açacak ve aynı şekilde şirketlerin karlarını aşağı çekecek.

Otomotiv sektörü üreticileri başta Çin'in uzun vadede büyümesini sürdüreceği beklentileri ile iyimser tavrını korurken kısa vadede işlerin iyi gitmeyeceği belirtiliyor. Sektör yatırımlarını artırırken istenilen satış rakamlarının yakalanamaması ciddi sorunlara yol açabilir.