Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistler Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) duraksayan ekonomiyi desteklemek için teşvik programını genişleteceği spekülasyonu yaparken, bu durum tahvil yatırımcılarını ikna etmiş gibi görünmüyor.

Avrupa tahvilleri, piyasaların ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 17 Eylül’deki faiz kararına hazırlanması ile birlikte yatay bir seyir izliyor. Yatırımcılar, Fed’in 10 yıla yakın bir süreden bu yana ilk kez yapacağı faiz artırımının gelecek hafta gerçekleşeceğine düşük bir ihtimal veriyor. 10 yıl vadeli Almanya ve İtalya tahvilleri önceki kayıpları sildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin 3’te ikisi, AMB’nin 1.1 trilyon euroluk (1.3 trilyon dolarlık) parasal genişlemeyi 9 ay içinde uzatacağı veya genişleteceği tahmininde bulunuyor.  

Frankfurt’taki DZ Bank AG’nin piyasa stratejistlerinden Daniel Lenz, “Fed toplantısının sonucu ile ilgili büyük bir belirsizlik mevcut. Dolayısıyla beklemede kalmak oldukça mantıklı” dedi.

10 yıl vadeli Almanya tahvil faizi, Londra saati ile 10.56’da yüzde 0.65 seviyesinde yatay seyretti. Ağustos 2025 vadeli yüzde 1 faizli tahvilin fiyatı 103.335 seviyesinde. Benzer vadeye sahip İtalya tahvil faizi yüzde 1.83 oldu. 10 yıl vadeli Fransa tahvil faizi 1 baz puan düşüş ile yüzde 1.05’e indi.

Fed 16-17 Eylül’deki toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak. Traderlar Fed’in faizi bu hafta artıracağına yüzde 28’lik bir ihtimal veriyor. 7 Ağustos’ta bu olasılık yüzde 54 olarak görülüyordu.  Bloomberg anketine katılan ekonomistler merkez bankasının politikayı 25 baz puan sıkılaştırıp sıkılaştırmayacağı konusunda bölünmüş durumda.