Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Irak Merkez Bankası Guvernörü Ali Mohsen İsmail, Irak’ın para birimindeki sabit kur uygulamasını sürdürmeye yeterli Döviz rezervine sahip olduğunu söyledi ancak petrol fiyatlarındaki düşüşten ve IŞİD ile sürdürülen mücadeleden zara gören hükümet gelirlerini desteklemek amacıyla küçük miktarda bir devalüasyon yapılması olasılığını göz ardı etmedi.

İsmail, Pazar günü Kahire’de verdiği bir röportajda, “Rezervler 6 aylık ithalatı karşılamaya yeterli ve döviz kurunu korumak için tipik olarak gereken miktardan yüksek. Bu yılki bütçe açığının, ilk planlanan 25.4 trilyon dinar (20.9 milyar dolar) seviyesinden düşük olması yüksek bir ihtimal çünkü maliye bakanlığı hali hazırda harcamaları azaltıyor” diye konuştu.

İsmail, “Dinar için bir korku yok. Ancak baskı sürerse, maliye bakanlığının gelirlerini artırmak için döviz kurunu marjinal olarak değiştirebiliriz. Bu sadece üzerinde dikkatli şekilde çalışılması gereken bir opsiyon çünkü enflasyon oranı bazındaki kazanımlarımızdan vazgeçmek istemiyoruz” dedi.

Resmi verilere göre tüketici fiyatları Temmuz’da yüzde 2.6 yükseldi.