Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Ekonomistler Fed’in faiz oranlarını bu hafta artırıp artırmayacağı konusunda bölünmüş durumdayken, tahvil piyasası politika yapıcıların beklemede kalacağı sinyali veriyor.

Fed’in 16-17 Eylül toplantısında harekete geçeceğine yönelik olasılık Allianz SE’nin baş ekonomi danışmanı Muhammed El-Erian’a göre yaklaşık yüzde 49 seviyesinde. El-Erian, “ABD ekonomisi gelişme gösterirken, başka yerlerde yavaşlayan büyüme ile artan finans piyasası volatilitesi beklemede kalınması için var olan nedenler. İşte faiz artırımı bu kadar zor bir karar” değerlendirmesi yaptı.

Yatırımcılar ise faiz artırım kararının zor olmadığı iddiasında. Bloomberg’in derlediği verilere göre 11 Eylül vadeli kontratlar, faiz artırım kararı alınması olasılığının yüzde 28’e düştüğünü gösterdi. Fed’in Ekim ayında harekete geçmesi ihtimali yaklaşık yüzde 40, faizi Aralık ayında yükseltmesi olasılığı yüzde 59 seviyesinde. Söz konusu rakamlar, gösterge faizin ilk artırımının ardından ortalama yüzde 0.375 seviyesine geleceği varsayımını merkez alıyor. Mevcut durumda hedef aralık sıfır ile yüzde 0.25 arasında.

Hollanda’daki Rabobank Groep kıdemli piyasa stratejistlerinden Philip Marey, “İhtimallerin bu kadar düşük olması ile birlikte Fed harekete geçme kararı alırsa piyasalar üzerinde önemli bir etki oluşur. Faiz artırımı Fed’in ekonomiye yönelik güvenoyu vermesi gibi görünebilir ancak Çin’deki yavaşlama piyasası endişelendiriyor. Piyasalar Fed’in hızlı hareket ettiğini hissedebilir ve özellikle getiri eğrisinin kısa ucundaki tahvil faizlerini yukarı itebilir” dedi.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi kazançları ikinci güne genişletti. Faiz 1 baz puan veya 0.01 yüzde puan gerileyerek New York saati ile 07.23’te yüzde 2.18 seviyesine indi. Ağustos 2025 vadeli yüzde 2 fazili tahvilin fiyatı 3/32 veya 1,000 dolar nominal değerde 94 sent düşerek 98 13/32 oldu. Faiz geçtiğimiz haftanın sonunda 3 baz puan geriledi. 2 yıl vadeli tahvil faizi yüzde 0.71 seviyesinde yatay seyretti.