Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta tüm gözler Fed üzerinde. Çin hisseleri gelen zayıf ekonomik verilerin etkisiyle geriledi,  Euro Bölgesinde sanayi üretimi Şubat ayından bu yana en büyük artışı gösterdi. İşte Fed haftasında ilk işlem gününün önemli gelişmeleri.

Fed haftası

Fed Perşembe günü faiz kararını açıklayacak ve bu gelişme tüm hafta boyunca piyasaların ana gündem maddesi olacak. Piyasalar Fed’in faizi bu hafta artıracağına yüzde 28 ihtimal veriyor. Birkaç hafta önce bu beklenti yüzde 50’in üzerindeydi. Öte yandan ekonomistler Fed’in faiz artırım kararı konusunda bölünmüş durumda. Dolar, yatırımcıların Perşembe günkü karar ile ilgili değerlendirme yapmaları ile bugün aşağı yönlü bir seyir izledi. Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer’in 2014 yılında yaptığı değerlendirme bugün yeniden yankılanıyor. Fischer ve diğer Fed yetkilileri yıllardır alacakları en zor karar ile karşı karşıya. Fischer’a göre beklemenin faydaları abartılı olabilir.

Çin hisseleri düştü

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.7 gerileyerek 3 haftanın en büyük düşüşünü kaydetti. Hafta sonu açıklanan veriler Çin ekonomisinin yavaşlamayı sürdürdüğüne işaret etti. Sabit sermaye yatırımları 15 yılın en zayıf artışını kaydetti.

Euro Bölgesi’nin sanayi üretimi

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi Haziran ayından yüzde 0.6 yükselerek Şubat ayından bu yana en hızlı artışı gösterdi. Üretim Haziran’da yüzde 0.3 gerilemişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistler yüzde 0.3’lük bir yükseliş öngörmüştü.

Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeyi gelecek yılın Haziran ayına kadar artırması bekleniyor. Stratejistler Stoxx Europe 600 Endeksi’nin 2015’te yüzde 18 yükseliş göstereceği tahmininde bulunuyor. Bu da endeksin önümüzdeki 4 ayda yüzde 13 artış göstereceği anlamına geliyor.

Mülteci krizi

Avrupa’da mülteci krizi sürüyor. AB bakanları 160,000 mülteciye sığınma imkanı sağlamaya yönelik teklifi imzalamaya hazırlanıyor. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, hafta sonu yaptığı açıklamada, Almanya'nın yeniden sınır kontrollerini yaptığını söyledi. Maiziere, Berlin'de yaptığı açıklamada, sınır kontrollerinin güvenlik açısından da gerekli olduğunu ifade etti.

"Almanya şu dakikalarda geçici olarak sınırlarda yeniden sınır kontrolleri yapıyor. Ağırlık noktası şimdilik Avusturya sınırı olacak. Bu uygulamanın amacı Almanya'ya insan akınını sınırlamak ve ülkeye yeniden düzenli girişleri sağlamaktır" diyen Maiziere, bunun Schengen Anlaşması'na uygun olduğuna işaret etti.

Fitch: Fed'in faiz artırımı gelişen piyasalar için sorun

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, açıklamasında, gelişen piyasa borçlanıcılarının fonalama koşullarının, ABD'de gerçekleştirilecek faiz artırımına 2008'den bu yana daha fazla duyarlı hale geldiğini kaydetti.

Açıklamada, Fed Fonları oranında (Fed'in gösterge faizi) artışın işaretinin iyi bir şekilde verildiği, ancak Fed'in faiz artırımlarının gelecekte izleyeceği yol ile piyasanın bunu fiyatlaması arasında "kayda değer bir boşluk" olduğu belirtildi.