Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:00'de güncellendi)

Yen, Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını değiştirmemesinin ardından değer kazanırken, Çin'den kaynaklanan volatilitenin küresel büyümeyi olumsuz etkileyebleceği endişeleri ile, Avustralya doları altı günlük yükselişini sonlandırdı ve metaller geri çekildi.

Yen, Japonya Merkez Bankası'nın Başbakan Shinzo Abe'nin destekçilerinden gelen teşvikleri genişletme baskılarına direnmesi ve parasal tabanın yıllık genişleme hedefini 80 trilyon yende (666 milyar dolar) tutmasının ardından bu ayın en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi. Daimler AG, yeni araç kayıtlarının sıçrama yapmasının ardından, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki yükselişe destek oldu. Şanghay Bileşik Endeksi son üç haftanın en büyük iki günlük kaybını gerçekleştirdi. Hüney Afrika randı ve Norveç kronu zayıflarken, Avustralya doları ve bakır, Avustralya Merkez Bankası'nın Çin'deki yavaşlamanın küresel görünüme risk oluşturduğunu kaydetmesinin ardından değer kaybetti.

Japonya Merkez Bankası bugğnkü toplantısında para tabanını 80 trilyon yende (666 milyar dolar) sabit tuttu ve büyümeyi desteklemeye yönelik teşvik paketinin sorumluluğunu Abe hükümetine bıraktı. Traderlar, Fed'in bu haftaki toplantısında faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 28 olarak görüyor. Bu rakam, Çin'in geçen ayki sürpriz devalüasyonu ile piyasalrın sarsılmasından önce yüzde 50 seviyesindeydi.

Jakarta'da PT Ciptadana Securities'in direktörü John Teja, "Çin ekonomisinin daha derin bir yavaşlamaya girmekte olduğunun işaretleri daha açık hale geldi," dedi ve "Hükümet piyasayı ve ekonomiyi desteklemek için çok şey yaptı, ancak bu çabaların etkili olduğuna ilişkin şüpheler arttıyor" şeklinde görüş bildirdi.

(11:00'de güncellendi)