Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez bankalarının dış rezervlerini düşürmeye devam etmeleri halinde dünyanın rakipsiz güvenli limanları olan tahviller, stres işaretleri gösteren ilk varlıklar olmayacak.

Parasal sıkılaştırmanın önde gelen destekçilerinden olan Deutsche Bank, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Çin dış rezerv politikasının finansal piyasaları için büyük bir önem arz ettiğini belirtti. Banka, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi tarafından tutulan dış rezerv varlıklarında görülecek düşüşün potansiyel dalgalanma etkilerine neden olabileceğini belirtti.

Makro stratejist Alan Rusk, Çin’in resmi sektörü tarafından yapılan tahvil satışlarının sadece bu varlıkları değil başka varlık sınıflarını da etkileyebileceğini ifade etti.

Rusk, “Bu durumun tanımladığı ortamda risk iştahına yönelik negatif bir şok gelişmiş ekonomilerin sabit kur uygulamalarına yönelik baskı oluşturur” dedi.

Parasal sıkılaştırma tartışmasının merkezinde ABD tahvillerine yönelik etkileri olsa da Rusk, tahvillerin ilk sırada olmadığını dile getirdi. Rusk, “Küresel sabit getiri piyasalarında likidite sıkıntısı çekilmesi Avustralya ve Kanada gibi emtia üreticisi ülkeleri etkileyebilir” dedi. Kanada ve Avustralya tahvilleri merkez bankalarının sağladığı teşvike rağmen zor bir döneme hazırlanıyor olabilir.