Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Moody’s, Fed’in olası faiz artırımı ABD toparlanmasının gücünü gösterirken, gelişen piyasa sermaye akışlarında volatilite yaratabilir.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in 16 Eylül 2015 tarihli raporuna göre Fed’in kısa vadeli faiz oranlarında Perşembe günü bir artış görülmesi mümkün. Bu karar Perşembe günü gelmezse önümüzdeki aylarda gelmesi oldukça yüksek bir ihtimal. Moody’s’e göre faiz artırım kararı, ABD ekonomisinin trend üstü büyüme yolunda ilerlediği görüşünü destekliyor ve 2016’da dönemsel bir zirveye ulaşabilir.

Moody’s, “ABD’de büyümenin artması kalkınmış ülkelerin çoğunda büyüme beklentilerini desteklerken, Fed aksiyonunun bazı diğer gelişmiş ülkelerin para birimleri ve faiz oranlarında kayda değer bir etki yaratmasını beklemiyoruz. Ancak faiz artırımı bazı gelişen ülkeler için aşağı yönlü risklerin artmasına katkı sağlayabilir. Bu gelişen piyasalar arasında özellikle sermaye finansmanı ihtiyaçlarını karşılamak için yabancı yatırımcıya bel bağlayan ülkeler yer alıyor” değerlendirmesi yaptı.

Kuruluş, “Küresel emtia fiyatlarının gerilemesi ve sermaye akışlarındaki potansiyel volatilite, bazı gelişen piyasalar için risk oluştursa da rezerv tamponları ve politika ihtiyatlılığı ülke kredi notu üzerindeki negatif etkiyi sınırlama kapasitesine sahip. En büyük riske sahip ve en çok etkilenecek büyük gelişen piyasalar Brezilya, Rusya, Türkiye ve Güney Afrika olarak görülüyor” açıklaması yaptı.

Moody's Fed'in olası faiz kararının özellikle ağırlıklı olarak dış finansmana ihtiyaç duyan bazı gelişmekte olan ekonomilerin aşağı yönlü risklerine katkıda bulunabileceğini vurguladı.

Gelişmekte olan ekonomilerin Fed'in olası faiz artışına tepkilerinin çeşitlilik göstereceğini belirten Moody's, "Gelişmekte olan ekonomilerin kredileri Fed'in olası faiz artışına belirli ölçülerde maruz kalıyor. Sınırlı tamponları ve politika alanı olan ekonomiler sermaye akışındaki ve yatırım algısındaki ters dönüşlere ilişkin en riskli durumda olanlar" değerlendirmesinde bulundu.

Bu yıl gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerinde büyük çaplı değer kayıplarının yaşandığının altını çizen Moody's, Fed'in olası faiz artışının yanı sıra Çin'in büyümesindeki yavaşlamanın da gelişmekte olan ülkeleri etkileyebileceğinin altını çizdi.

Açıklamada gelişmekte olan ekonomilere ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

"Gelişmekte olan ekonomiler içerisinde 2015 yılında para birimi piyasalarında en büyük aşağı yönlü hareketler Brezilya, Türkiye, Rusya, Güney Afrika, Meksika ve Endonezya'da görüldü. Bu para birimlerinde dolar karşısındaki değer kaybı yılından başından bu yana ortalama yüzde 17 olarak gerçekleşti.

Enerji ihracatçısı Malezya, kur oranında büyük çaplı düşüş kaydetti. Para birimindeki değer kayıpları genelde ihracatın artacağına dair bir işaret olsa da, genellikle yerel piyasalarda türbülansa neden olarak toplam büyümeyi etkiliyor.

Özellikle Türkiye için, liranın daha fazla değer kaybı Döviz cinsiden borçlanmanın maliyetini dikkate değer şekilde artırabilir."

Daha düşük emtia fiyatlarının ve sermaye akışında yaşanabilecek oynaklıkların gelişmekte olan ekonomiler önünde zorluklar oluşturabileceğini belirten Moody's, rezerv tamponları ve ihtiyatlı politikaları olan ekonomilerin negatif etkiyi azaltabileceğini vurguladı.

Moody's, "(Fed'in olası faiz artışından) En çok etkilenen ve ileriki dönemde de en çok etkilenme riskiyle karşılaşabilecek piyasalar, yerel zorlukların kur ve finans piyasalarındaki oynaklığa katkıda bulunduğu Brezilya, Rusya, Türkiye ve bir oranda Güney Afrika olabilir" ifadesine yer verdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu, olası faiz artışının ABD ekonomisi üzerindeki etkisinin oldukça küçük olacağını belirterek, "Fed'in faiz artışının kademeli olarak artmasını bekliyoruz. Fed'in fonlama oranı önümüzdeki iki yıl boyunca 150-200 baz puan artabilir" değerlendirmesinde bulundu.

ABD dolarının önümüzdeki dönemde güçlenerek ABD merkezli şirketlerin karlarını etkileyebileceğini belirten Moody's, "Çin şimdiden para biriminin değerinde dikkate değer düşüşler yaşadı. Önümüzdeki dönemde baskılanmanın devam etmesi olası. Fakat Fed tarafında ufak bir faiz artışı büyük çaplı hareketlere yol açmaz" dedi.