Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Araştırma Birimi Direktörü Nick Maxwell, uluslararası suçlardan elde edilen kara paranın İngiliz ekonomisinden geçtiğini ve en çok konut sektörünün tercih edildiğini söyledi.

Küresel finansın ve sermaye hareketlerinin merkezi olan Londra çeşitli suçlarda elde edilen kara parayı finans piyasaları üzerinden aklamak isteyenlerin de gözde destinasyonları arasında yer alıyor.

İngiltere merkezli yolsuzlukla mücadele odaklı sivil toplum kuruluşlarının tahminine göre her yıl 23 ila 57 milyar sterlin seviyesinde kara para İngiltere üzerinden aklanıyor. İngiliz hükümeti tam rakam vermezken, yıllık kara para ticaretinin boyutu yüzlerce milyar sterlin olarak tahmin ediliyor.

Maxwell, "Uluslararası suçlardan elde edilen kara para, dünyanın dört bir yanından gelerek, önde gelen sektör profesyonelleri aracılığıyla ingiliz ekonomisinden geçiyor" dedi.

Londra'nın uluslararası finans merkezi rolünü tehdit eden kara para aklama faaliyetleri ile daha etkin şekilde mücadele edilmesi çağrısında bulunan Maxwell, "Yolsuzluğun yapılmasına aracı olanlara daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Finans sektörünün denetlenmesinde daha fazlasının yapılmasına ihtiyaç var. Kara para aklanmasıyla ilgili denetim standartlarında ciddi problemlerin olduğuna inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bankacılık sektöründe kara para aklama konusunda yapılan hatalı uygulamalara ilişkin bir yılda yaklaşık 8 milyon sterlin ceza kesildiğini söyleyen Maxwell, İngiltere'de yerleşik toplam 27 denetleyici kuruluşun ise "yeterli derecede yaptırımının" bulunmadığını savundu.

Londra'daki lüks konut sektörünün uluslararası kara para aktivitelerinin merkezinde yer aldığının altını çizen Maxwell,  bu şekilde İngiltere'de satın alınmış 36 bin konutun bulunduğunun tahmin edildiğini söyledi.