Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:30'da güncellendi)

Altın, yatırımcıların Fed'in bu yıl faiz artırıp artırmayacağına ilişkin işaretleri beklemeleri ile birlikte, son bir haftanın en düşük seviyesini gördükten sonra fazla değişmedi.

Fed fon (Fed'in gösterge faizi) vadelileri, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 32 olarak işaret ederken, Goldman Sachs Group Inc. analistleri, Fed'in muhtemelen yıl sonuna kadr faiz artıracağı ve 2016 boyunca 100 baz puan daha artırıma gideceği tahmininde bulundu. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.

Altın geçen hafta, Çin'den Avrupa'ya, zayıflayan ekonomilerin Fed'in yakın zamanda para politikasını sıkılaştıracağına ilişkin beklentileri zayıflatmasının etkisiyle üç ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Bu hafta açıklanan verinin ABD konut piyasasında güçlü durumu işaret etmesi, bazı yatırımcılarda, Fed'in ekonominin yüksek faizlerle başa çıkabilecek denli güçlü olduğu düşüncesini oluşturabileceği endişelerini artırdı.

New York'ta RBC Capital Markets küresel vadeliler başkan yardımcısı George Gero, "Altın liderlik arıyor," dedi ve "Piyasalarda dikkatler Fed'e çevrildi. Bu nedenle altın şimdilik bekle-gör modunda" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, ons başına 1,161.40 dolar ile 13 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.1 yükselerek, New York saati ile 11:06'da ons başına 1,167.80 dolara çıktı.

Metal erken saatlerde, yükselen doların altına alternatif varlık olarak gelen talebi azaltmasının etkisi ile geriledi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, son dokuz seansın sekizinde arttı. Varlıklar 0.3 ton artarak 1,545.3 tona çıktı ve 24 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Aralık vadeli gümüş kontratları yüzde 0.9 yükselerek ons başına 15.855 dolara çıktı. Platiin ve palladyum da değer kazandı.

(21:30'da güncellendi)