Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisseleri, pozitif bilançolar ve Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) gelen teşvik sinyaliyle ralli yaptı.

Dow Jones Endeksi 318,11 puan (yüzde 1,85) yükselerek 17.486,72 puana, Standard & Poor's 500 Endeksi de 33,58 puan (yüzde 1,66) artışla 2.052,52 puana çıkarak, son haftaların en yüksek seviyesine yükseldi. Nasdaq Teknoloji Endeksi ise 79,93 puan (yüzde 1,66) primle 4.920,05 puandan kapandı.

Endekslerin yönü üzerinde AMB'nin faiz oranlarını sabit tutma kararının yanı sıra Başkan Mario Draghi'nin parasal genişleme programını Aralık'ta tekrar değerlendireceklerini açıklaması etkili oldu. Draghi, zayıflayan küresel ekonominin Euro Bölgesi'ni olumsuz etkileyebileceğini ve hali hazırda düşük olan büyüme ve enflasyona yönelik risklerin devam ettiğini kaydetti. Piyasalar, Draghi'nin bu açıklamalarını, AMB'nin ekonomiyi desteklemek için teşviklerini sürdüreceği şeklinde yorumladı.

Piyasalardaki rallide ayrıca Mc Donald's ve Ebay gibi büyük şirketlerin beklentileri aşan bilançoları önemli rol oynadı. Buna göre, Mc Donald's yılın 3.çeyreğinde hisse başına karı 1,40 dolarla 1,27 dolar seviyesindeki beklentiyi geride bıraktı. Şirketin karı, böylece geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28 yükselerek, son 2 yılda ilk kez artmış oldu. Mc Donalds'ın hisseleri olumlu bilançonun ardından yüzde 8'in üstünde değer kazandı.

Benzer şekilde, Ebay de 3.çeyrekte hisse başına 0,43 dolar kar elde ederek, yatırımcıların yüzünü güldürdü. Şirketin hisse başı karına ilişkin beklenti 0,40 dolar olarak öngörülmüştü.

ABD'de bilançosunu Perşembe gününe kadar açıklamış olan firmalardan yüzde 74'ünün beklentilerin üzerinde kar etmesi dikkati çekti.

Diğer taraftan, ülkede Perşembe günü açıklanan ekonomik verilere göre, 2. el konut satışları eylülde yüzde 4,7 artarak son 8 yılın en yüksek ikinci seviyesindeki kaydetti. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise 259 binle beklentinin altında gerçekleşti.