Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Çin’de konut fiyatları Eylül ayında 17 aydan bu yana ilk kez hükümet tarafından takip edilen 70 önemli şehrin yarısından fazlasında yükseliş gösterdi. Fiyatların artış göstermesinde konur alım kısıtlamalarının gevşetilmesi ve faiz oranlarında yapılan indirim etkili oldu.

Ulusal İstatistik Kurumu’nun Cuma günü açıkladığı verilere göre birinci el konut fiyatları 39 şehirde yükseliş gösterdi. Ağustos’ta bu rakam 35’di. Fiyatlar 21 şehirde geriledi. Ağustos’ta bu sayı 25’di. Fiyatlar 10 şehirde değişiklik göstermedi.

Fiyatlarda geçtiğimiz ay görülen toparlanma, küçük şehirlerde daha büyük sayıya genişleme gösterdi. Toparlanmada Kasım ayından bu yana yapılan 5 indirim ve gayrimenkul alımlarında uygulanan kısıtlamaların gevşetilmesi etkili oldu.

Hükümet 2009’dan bu yana en yavaş ekonomik genişleme ile mücadele için teşvik edici önlemler aldı. Çin refah seviyesi daha düşük olan bölgelerde toparlanmayı desteklemek adına 30 Eylül’de ilk kez konut alacak kişiler için geçerli olmak üzere ödenecek minimum miktarı düşürdü. Emlak sektörünün büyüme üzerindeki aşağı yönlü etkisi ortadan kaldırılmaya çalışılıyor.