Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

Küresel hisse senetleri ve emtia grubu, Çin'in faiz indirimine gitmesinin, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) dün teşviği artırabileceğini işaret etmesinin ardından güçlenen iyimserliğe karkıda bulunması ile birlikte kazançlarını genişletti. ABD endeks vadeli kontratları, bunun yanında,Google'ın ana şirketi Alphabet Inc. ve Amazon.com Inc.'nin beklenenden daha iyi kar açıklamasından da destek aldı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, Çin Merkez Bankası'nın, AMB'nin yıl sonundan önce tahvil alım programını genişletmeyi değerlendireceklerini işaret etmesinden bir gün sonra faiz artırımına gitmesinin ardından, Şubat ayından bu yana en uzun haftalık kazanç serisine yöneldi ve Stoxx Europe 600 Endeksi yükselişini ikinci güne taşıdı. Nasdaq 100 vadeli kontratları, Alphabet, Amazon ve Microsoft Corp. hisselerinin ilk işlemlerde karlara bağlı yükselmesinin ardından yükseldi. Emtia grubu haftalık kaybını azaltırken, gelişen piyasalar ralli yaptı.

Zürih'te Julius Baer Group Ltd. araştırma müdürü Christian Gattiker, "Parasal genişleme, bir bütün olarak, diğer bir tura daha başlıyor görünüyor," dedi ve "Çin harekete geçme konusunda çok isteksizdi, ancak bugün adım attılar ve bu durum, Çin'in büyümeyi destekleme konusunda ciddi olup olmadığını değerlendirmede kilit bir gelişme olarakalgılandı" şeklinde görüş bildirdi.

Çin, tüm dünyada merkez bankaları yavaşlayan büyüme ve zayıf enflasyona tedbir almaya yönelirken, gelecek hafta gerçekleitirlecek Japonya Merkez Bankası ve Fed toplantıları öncesi, parasal gevşemesini genişletti. ABD hisse senetleri, Microsoft, Alphabet ve Amazon'un toplam piyasa değerinin 100 milyar dolara yaklaşması ile birlikte, rallisini genişletmeye hazırlanıyor.

Piyasalar

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi New York saati ile 08:00'de yüzde 0.7 yukarıdaydı ve çıkışını dördüncü güne genişletmeye yöneldi.

Aralık vadeli Nasdaq 100 E-mini kontratları dünkü kapanışının yüzde 2.9 üzerinde seyrediyordu.

Zürih'te R&A Research & Asset Management AG şef yatırım yetkilisi Otto Waser, "Şirket finansalları baskın güç ve piyasada pozitif bir ton var," dedi ve "Kar sezonuna biraz kötü başkadık ve şimdi sirketler iuyi sonuçlar açıklayacak gibi görünüyor" şeklinde konuştu.

Euro dolar karşısında fazla değişmeyerek 1.1093 seviyesinde kaldı ve haftayı Temmuz ayından bu yana en iyi performans olan yüzde 2.2 ile geçmeye yöneldi.

Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.5 yükseldi ve haftalık kaybını yüzde 1.3'e daralttı. Bakır Londra'da yüzde 1 yükselerek ton başına 5,285.00 dolara ulaştı.

Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 yükselişle varil başına 45.62 dolara çıakrken, Brent petrolü yüzde 0.4 kazançla 48.28 dolara ulaştı.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan artışla yüzde 2.07'ye ulaştı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.4 yükselerek, 11 Ağustos'tan bu yana en yüksek kapanışına yöneldi.

(16:20'de güncellendi)