Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Güney Kore ekonomisi, MERS salgınının gerilemesi ve tüketicilerin tekrar tüketime yönelmesinin yurtdışı satışlardaki zayıflığı dengelemesi ile 3. çeyrek dönemde toparlanma kaydetti.

Maliye Bakanı Choi Kyung Hwan ve Kore Merkez Bankası Guvernörü Lee Ju Yeol dahil olmak üzere politika yapıcılar ekonomideki pozitif işaretlere vurgu yaptı. Ancak öte yandan yurtdışı piyasalardaki zayıflık ve belirsizlikten kaynaklı risklerin sürdüğü uyarısı yapıldı. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen ekonomik toparlanma, merkez bankası üzerindeki ek parasal gevşeme baskısını azaltabilir.

Seul’daki KB Investment & Securities ekonomistlerinden Moon Jung Hiu, “Tüketim ve inşaat yatırımı tahmin ettiğimden fazla yükseldi ve bu çeyrek dönemde ihracatta iyileşme görülmesi merkez bankasının büyüme hedefine ulaşmasını mümkün kılabilir. Büyüme verisi merkez bankasının ek faiz indirimine gitmesi olasılığını zayıflatıyor” dedi.

Kore Merkez Bankası’nın Cuma günü açıkladığı verilere göre gayrisafi yurtiçi hasıla üçüncü çeyrek dönemde yüzde 1.2 genişledi. Kore’nin ikinci çeyrek dönem büyümesi yüzde 0.3 seviyesindeydi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmini yüzde 1 seviyesindeydi. GSYH bir yıl önceye göre yüzde 2.6 genişledi.