Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Markit Economics göre, Euro Bölgesi’nde fiyatlardaki düşüş ve büyümedeki potansiyel zayıflama, ek teşvik beklentisini arttırıyor.

Ekim ayında 54 seviyesinde gerçekleşen imalat ve hizmet sektörü satın alma yöneticileri eendeksi (PMI) verisi, Eylül ayında 53.6 seviyesindeydi. Londra merkezli Markit’e göre, ekonomik faaliyetlerde artışa işaret eden Ekim ayı PMI verisine rağmen, ileriye dönük göstergeler yavaşlama riskine işaret ediyor. Fabrika siparişlerinin stoklara oranı dokuz ayın en düşük seviyesine düşerken, önümüzdeki yıla dair hizmet sektörü beklentisi on ayın dip seviyesine indi.

Raporda, AMB Başkanı Mario Draghi’nin ekonomiye ilişkin Perşembe günkü değerlendirmelerine vurgu yapıldı. Draghi, güçlü iç talebe değinirken, küresel yavaşlamanın büyümeyi baskılaması nedeniyle yıl sonuna kadar ek teşviğe ihtiyaç duyulabileceğine de dikkat çekmişti.

Markit baş ekonomisti Chris Williamson, “PMI endeksi ve fiyat göstergeleri, gelecek aylarda önemli ölçüde artmazsa, zayıf büyüme ve deflasyon sinyalleri, AMB’nın Aralık toplantısıyla beraber parasal genişleme programında artırıma gideceği yönündeki beklentileri iyice arttırır” dedi.