Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in 2006'dan bu yana yapacağı faiz artırımı için ne zaman hazır olacağına ilişkin işaretler bulabilmek amacıyla gelecek hafta yapılacak olan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını bekleyen tahvil yatırımcıları, daha büyük bir sorunu gözden kaçırıyor olabilir.

Politika yapıcıları, görünürde faiz artırımına gide yolda çok az ilerleme sağlamaları ile birlikte, yaklaşmakta olan 215 milyar dolarlık Hazine tahvilleri itfası sorununun çözümünü ve Fed'in bilançosunun daraltılmasını  da gelecek yıla erteliyor ve 2018 yılı boyunca yaklaşık 800 milyar dolarlık itfa var. Bu durum, kamuoyu tarafından daha az bilinen bir merkez bankası sorununa ilişkin belirsizliği ortaya çıkarıyor: Finansal krizden bu yana biriken devlet tahvilleri varlıklarının yeniden yatırımını nasıl planlayacağı ve bunu artan tahvil piyasası volatilitesini giderecek bir şekilde yapıp yapamayacağı.

Politika genişlemesinin faizin artırılması yoluyla gidreilmesine ilişkin beklentiler, ABD hükümet tahvilleri piyasasında likidenin abartılı bir şekilde azalmasına neden oldu. Merkez bankası ile doğrudan işlem yapma hakkına sahip 22 piyasa yapıcıdan biri olan Bank of Montreal'in sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Aaron Kohli'ye göre, bununla başa çıkabilmek için, Fed Hazine tahvilleri portföyünde, Hazine'den doğrudan yeni ihraç edilecek tahviller almak yerine, ikincil piyasada eski tahvilleri alarak yeniden stoklamaya gidebilir.

Kohli, "Bir yaklaşım kısa vadede piyasa likiditesi için faydalı olurken, diğer olmaz," dedi ve "Eğer volatiliteyi bastırırsanız, piyasa kısa vadede işlem yapmak için çok daha rahat bir hale gelebilir. Hazine tahvili piyasası likiditesi hakkında çok fazla konuştular ve bu konuyu irdelemek için çok fazla zaman harcadılar" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi geçen hafta beş baz puan ya da 0.05 yüzde puanı artarak, Cuma günü yüzde 2.09'a çıktı. Yüzde 2 faizli Ağustos 2025'te vadesi dolacak tahvil 99 7/32 seviyesinden işlem gördü.