Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisse senetleri, Çin Merkez Bankası'nın Cuma günü faiz indirimine gitmesinden sonra, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) da ek teşvik açıklayabileceği yönündeki spekülasyon ile yükseldi.

Topix Endeksi içerisinde, Hitachi Ltd. en fazla artışı sağladı. Firma, ilk yarıyıl net kar tahminini yükseltmesi üzerine üç ay içindeki en büyük yükselişini gerçekleştirdi. Panasonic Corp., Nikkei gazetesinin firmanın ilk altı aylık faaliyet karının analist tahminlerini geride bırakacağı yönündeki haberinden sonra,  yüzde 6.1 arttı. Sony Corp. hisseleri, konuya yakın isimlerin firmanın, Toshiba Corp.’a ait görüntü sensörü işini satın almak üzere görüşmeleri sürdürdüğünü aktarmasının ardından yüzde 2.5 prim yaptı. Toshiba hisse senetleri yüzde 3.6 değer kazandı. Nippon Yusen KK’nin ilk altı aylık kar tahminlerinin altında kalacağını açıklaması üzerine, nakliye firmalarının düşüşüne öncülük etti.

Tokyo Topix Endeksi, geçen haftanın yüzde 2.8’lik kazancının üzerine, yüzde 0.7 prim yaparak 1,558.99 puan seviyesinden kapandı. Beşi dışındaki 33 endüstri grubunun tümü yükseldi. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.7 tırmandı ve 18,947.12 puan seviyesine ulaştı. Standard & Poor’s 500 Endeksi, Cuma günü Çin Merkez Bankası’nın faizleri ve zorunlu karşılık oranlarını indirmesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın ihtiyaç halinde teşvik programını genişletebileceği yönündeki açıklamasının ardından yıllık kaybını sildi.      

Tokyo Toyo Securities Co. Stratejisti Hiroaki Hiwada, “Çin, AMB ek teşvik konusunu gündeme getirince, çeşitli önlemler aldı ve biz hala Japon Merkez Bankası’nın bu haftaki toplantısında bir şey yapacağı beklentisini taşıyoruz. Piyasada olumsuz unsurlar var ama bunlar olumlu algılanıyor” dedi.