Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Çin Merkez Bankası’nın bu yıl Hong Kong ile Shenzhen arasında Borsa bağlantısı kuracağına ilişkin açıklamasının ardından, halka arz edilen Japan Post şirketlerinin Tokyo hisselerini yukarı çekmesinin de etkisiyle, yükseldi. Avustralya Doları, gelişen piyasa paralarıyla yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi’ndeki 10 endüstri grubu, Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. ve Çin aracı kurumlarıyla yükseldi. Japan Post’un bankacılık birimi ve holding şirketi, yılın en büyük ilk halka arzından sonra yüzde 17’den fazla arttı. Taiwan hisseleri, Devlet Başkanı Ma Ying-jeou’nun Cumartesi günü Singapur’da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşeceği açıklandıktan sonra tırmandı. Avustralya Doları, faizlerde değişikliğe gidilmemesinin ardından yükselişini ikinci güne taşırken, Malezya Ringiti üçüncü seansta da yükselişini sürdürdü. Altın, sanayi metalleriyle yükseldi.

Sydney’de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, “Riskli varlıklar için kesin olarak iyi bir destek görüyoruz. ABD faizlerinin ne zaman artırılmaya başlanacağı konusunda hala bazı kuşkularımız var ama Çin üzerindeki olumsuzluk bulutları dağılıyormuş gibi görünüyor. Çin otoriteleri ekonomiyi destekleyeceklerine ilişkin güven sağladılar” dedi.

Ek parasal teşvik ve Çin’de ekonomiye ilişkin endişeleri yatıştıran finansal piyasalar reformu ile yatırımcılar tekrar ABD büyümesine odaklandı. Fed Başkanı Janet Yellen’ın Çarşamba günü, istihdam raporlarının ardından kongreye yapacağı konuşma, faiz artırımının zamanlaması açısından ipucu olarak görülüyor. Avustralyalı ve Japon politika yapıcılar, son toplantılarda ek teşviklere karşı karar verirken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, yetkililerin yeteri kadar destek verilip verilmediği konusunu gelecek ay tekrar gözden geçirileceklerini açıkladı.