Bankalar 1.2 trilyon dolara ihtiyaç duyabilir
G20'nin krizden sonra kurduğu Finansal İstikrar Kurulu, batmak için çok büyük olan bankalara yönelik planını hazırladı
HSBC Holdings Plc ve JPMorgan Chase & Co. öncülüğünde bankacılık devleri, küresel finans sisteminin diğer bir "Lehman" krizi yaşamaması için üstlenmeleri gereken maliyetleri artık biliyor.
G20 ülkelerinin krizin ardından kurduğu Finansal İstikrar Kurulu (FİK), batmak için çok büyük olarak değerlendirilen bankalarla ilgili sorunları ele alan bir plan yayınladı. FİK, sistematik olarak en önemli bankaların, 2019 yılında, toplam zarar absorbe kapasitesinin (TZAK) risk ağırlıklı varlıklarının en az yüzde 16'sı olması ve 2022'de bunun yüzde 18'e çıkması gerektiğini kaydetti. Plana göre, kaldıracak rasyosu gerekliliği de uygulanacak ve bu ilk olarak yüzde 6'dan yüzde 6.75'e yükseltilecek.
FİK'ye göre, bankaların yüzde 18 ölçümü altında karşı karşıya kalabilecekleri sermaye açığının, dikkate alınan enstrümanlara bağlı olarak, 457 milyar euro (491 milyon dolar) ile 1.1 trilyon euro arasında gerçekleşebilir. FİK'in dünyanın sistematik olarak en önemli 30 bankasından hazırladığı listede, dört Çin bankası çıkarıldığında, bu aralık 107 milyar euro ile 776 milyar euroya iniyor.
Credit Suisse Group AG'de Grup İcra Ofisi başkan yardımcısı Wilson Ervin, açıklamadan önce yaptığı değerlendirmede, "TZAK açıklaması çok önemli. Banka reformunda bir dönüm noktası ve 'batmak için çok büyük' durumunu sona erdiriyor," dedi ve "Üzerinde düşünülmesi gereken çok fazla önemli detay var ve umarım bu konuda ilerleme olur. Ancak büyük resim şu; eğer 4 trilyon ila 5 trilyon dolar arasında bir banka kurtarma fonunuz olursa, bu sorunun belini kırabilirsiniz" şeklinde görüş bildirdi.