Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ruble, Rusya'nın Türkiye'ye karşı yaptırım kararlarından dolayı yatırımcıların jeopolitik gerginlik çekinceleri ve petroldeki yeni satış dalgasıyla Temmuz'dan bu yana en sert aylık düşüşüne yöneldi.

Ruble, düşüşünü dördüncü güne taşıyarak Moskova saatiyle11:22'de dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 66.650 seviyesinden işlem gördü. Dört günlük toplam kayıp yüzde 4.1 olurken, Bloomberg tarafından takip edilen önemli paralar arasında en kötü üçüncü performansı gösterdi. 5 yıllık hazine tahvilleri düşüşünü ikinci güne taşıyarak, faizleri beş baz puan artırdı ve yüzde 10.11 seviyesine yükseltti. Brent petrol, düşüşünün üçüncü gününde yüzde 0.5 değer kaybederek 44.62 dolardan alıcı buldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'ye karşı vizesiz girişi askıya aldı, gezi turlarını durdurdu ve Türkiye vatandaşlarının işe alımını yasakladı. Geçtiğimiz Salı günü, Rus jetinin Türkiye-Suriye sınırında Türkiye tarafından düşürülmesi bölgedeki gerginliği artırmış ve Paris terör saldırısı sonrası Rusya ve ABD dahil diğer ülkeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin iyimserliği azaltmıştı. Rubledeki düşüş, azalan petrol fiyatlarıyla genişledi.

Moskova'da PAO Promsvyazbank'dan analist Alexei Egorov, “Rus varlıklarına fazla talep yok. Gözle görülür bir büyüme faktörü mevcut değil ve petrol, ruble için kilit rol oynamaya devam edecek” dedi.

Micex Hisse Senedi Endeksi yüzde 0.7 yükselerek 1,796.97 puan seviyesine ulaştı.

Rus tahvilleri, en iyi performans gösteren gelişen piyasa borçlanma araçları pozisyonunu bu yıl Nijerya'ya kaptırmasına rağmen, yatırımcılara bu yılın başından Cuma gününe kadar yüzde 22 getiri sağladı.