Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi hazine tahvilleri, enflasyon verisinin Kasım ayında beklenmedik bir şekilde sıfıra yakın ve yatay seyretmesinin ardından Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcılarının Perşembe günü Frankfurt'taki toplantıda varlık alım programını genişleteceği yönündeki spekülasyon ile yükseldi.

İspanya ve Finlandiya 2 yıllık tahvil faizleri, enflasyon verisinin Kasım ayında AMB'nin yaklaşık yüzde 2'lik hedefinin altında kalarak yüzde 0.1 artması sonrası, rekor düşük seviyeye geldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini yüzde 0.2 seviyesinde gerçekleşti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, AMB'nın Perşembe günkü toplantısında 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) tahvil alım programının yarısından daha az bir miktarda parasal genişlemeye gideceği öngörüsünde bulundular. Tahminlerin bir çoğu, birden fazla tedbir alınacağı yönünde oldu.

10 yıllık Almanya tahvil faizleri 1 baz puan (0.01 yüzde puanı) düşerek, Londra saatiyle 10:32'de yüzde 0.46 seviyesine geldi. Ağustos 2025 vadeli tahvil yüzde 0.13 (1000 euro nominal değer üzerinden 1.30 euro) yükseldi.

İspanya 2 yıllık tahvil faizi yüzde -0.05 seviyelerine kadar düşerken, Finlandiya tahvil faizi yüzde -0.39'u gördü.