Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de işsizlik maaşından yararlanmak için başvuranların sayısı geçen hafta yükseldi, ancak başvurularının son 40 yılın en düşük seviyesi yakınında seyretmesi, işgücü piyasasının güçlülüğünün altını çiziyor.

İşsizlik başvuruları 28 Kasım haftasında 9,000 artarak 269,000'e yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre de başvurularının 269,000'e yükselmesi bekleniyordu. Başvurular, Temmuz ayında 255,000 ile ulaşılan 1970'lerden bu yanaki en düşük seviyenin oldukça yakınında seyrediyor.

Şirketler, Fed'in faiz artırımı için gözlediği bir gelişme olan işgücü piyasasının sağlamlaşması ile birlikte işten çıkarmalar konusunda isteksiz davranıyor. İş güvenliğinin artması, Amerikalıların harcama yapma konusunda kendilerini daha rahat hissetmelerine neden olabilir ve bu da büyümeyi destekler.

New York'ta AllianceBernstein LP küresel ekonomik araştırmalar direktörü Joe Carson, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "İşsizlik başvuruları düşük ve insanların işgücü piyasasına ilişkin beklentileri iyileiyor" dedi ve "Herşey işgücü piyasasının sağlamlaşmakta olduğunu söylüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 255,000 ile 278,000 arasında kaldı.

Daha az volatil bir gösterge olan dört haftalık ortalamalara göre işsizlik başvuruları, önceki haftanın seviyesi olan 271,000'den 269,250'ye indi.

İşsizlik başvurularından yararlanmaya devam edenlerin satyısı ise 21 Kasım'da biten haftada 6,000 yükselerek 2.16 milyona çıktı.