Yatırımcılar G.Afrika'yı Türkiye'den daha riskli görüyor
Yatırımcılar, kredi notu düşürülmesi beklenen Güney Afrika'yı Türkiye'den daha riskli görüyor
Yatırımcılar, Güney Afrika'yı, daha düşük kredi notuna sahip Türkiye'ye göre, Afrika'nın ikinci en büyük ekonomisi olan bu ülkenin kredi notunun çöp seviyesine indirilmesinin beklenmesi ile birlikte, daha riskli görüyorlar.
Güney Afrika'nın beş yıllık CDS'leri (tahvillerin temerrüte karşı sigorta maliyetleri), 2hükümetin bütçe açığı hedeflerini genişletmesinden iki gün sonra ve polisin başkent Pretoria'da Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın ofisi önünde protesto gösterilerinde bulunan öğrencilerle çatışmaya girdiği gün olan 23 Ekim'de, Türkiye CDS'lerini geçti. Güney Afrika'nın CDS kontratları, Suriye kaynaklı sorunlarla ve Rusya'nın yaptırımları ile uğraşan Türkiye'ninkilerden 13 baz puan yukarıda fiyatlanıyor.
Bloomberg'in anketine katılan 13 analistin 12'si, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Ltd.'nin Güney Afrika'nın kredi notunu bugün ilerleyen saatlerde, çöp seviyesinin bir üstü olan "BBB-"ye düşürmesini bekliyor. Türkiye ise Standard & Poor’s tarafından yatırım yapılabilr seviyenin bir altında ve Fitch tarafından yatırım yapılabilir en alt seviyede notlandırılmış durumda.
Johannesburg'da FirstRand Ltd.'nin yatırım bankacılığı birimi ekonomisti Ilke van Zyl, "Türkiye'de Kasım seçimlerinden oldukça iyi bir sonuç çıkarken, Güney Afrika'da orta vadeli bütçe politikası açıklaması oldukça olumsuzdu," dedi ve "Not indirimi beklentisi büyük ölçüde fiyatlandı ve bu durum, CDS'lerdeki ayrışmayı açıklayabilir" şeklinde görüş bildirdi.
Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler Standard & Poor’s'ın bugün Güney Afrika'nın kredi notunu "BBB-"de tutmaya devam etmesini beklerken, bazı analistler not görünümünün negatife çevrileceğini öngörüyor.
Afrika kıtasının en sanayileşmiş ülkesi olan Güney Afrika, ikinci çeyrekte elektrik sıkıntısı, düşük küresel talep ve düşen metal fiyatlarının üetimi olumsuz etkilemesi ile birlikte daralma gösterdikten sonra, üçüncü çeyrekte yıllıklandırılmış rakamla yüzde 0.7 büyüyerek resesyona girmekten kurtuldu. Merkez bankası gayrı safi yurtiçi hasılanın bu yıl yüzde 1.4 büyüyeceği tahmininde bulundu ve bu 2009'daki resesyondan bu yana en yavaş büyümeyi işaret ediyor.