Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, dün Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin açıkladığı teşvik tedbirlerinin piyasa beklentilerinin gerisinde kalması ile birlite Ağutos ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından kayıplarını genişletti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 düşüşle Londra saati ile 08:16'da 371.47 puana geriledi. Endeksi Ağustos ayından bu yana en büyük haftalık kaybına yöneldi. AMB'nin kararlarının hayalkırıklığı yaratması, dün küresel hisse senetlerinde 270 milyar dolarlık erime yaratan satış dalgasına katkı sağladı.

AMB dün mevduat faizini düşürdü ve Draghi, bölgesel ve yerel yönetimlerin tahvillerini içererek, parasal genişleme programını Mart 2017'ye uzattı. Ancak AMB aylık tahvil alım miktarını yükseltmedi.

Stoxx Europe 600 Endeksi Eylül ayındaki en düşük seviyesine göre dün itibariyle yüzde 13 yükseldi. Bu dönem Draghi'nin Ekim ayında merkez bankasının ilave tedbirleri düşüneceğini açıklamasının ardından Temmuz ayından bu yana görülen en güçlü iki günlük ralliyi de içeriyor. Hisse senedi gösterge endeksi Çarşamba günü üç ayın en yüksek seviyesine çıktı ve endeksin değerlemesi tahmini karların 16.5 katı düzeyindeydi. Bu Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin değerlemesi olan 17.6'ya oldukça yakın.

Yatırımcılar, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin gücüne ilişkin fikir edinebilmek için bugün açıklanacak olan verilere bakacak. TSİ 15:30'da açıklanacak olan Kasım ayı tarım dışı istihdam verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, 200,000 artması bekleniyor. Fed Başkanı Janet Yellen, dünkü konuşmasında, bu ayki toplantıda faiz artırımı kararı alınmasına ilişkin desteğini tekrarladı.