Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı, gelişen piyasalar için “Süper Mario” olmaya devam edebilir. Mario Draghi, geçtiğimiz hafta Euro Bölgesi'nde beklentinin altında parasal teşvik açıklamasıyla çoğu yatırımcıyı hayal kırıklığına uğratmasıyla birlikte doların euro karşısında değer kaybetmesi, dolar maduru gelişen piyasalara kısa vadeli bir rahatlama getirdi. Draghi'nin hamlesi, Uluslararası Uzlaşmalar Bankası'nın (BIS) dünyanın dolara bağımlılığı konusunda tekrar uyarıda bulunmasından üç gün önce gerçekleşti. Banka, ABD dışındaki banka dışı borçlanmanın ikinci çeyrekte 9.8 trilyon dolar olduğunu, sadece gelişen piyasalarda ise 3 trilyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini belirtti.

Endişeler, Fed faiz artırımını gerçekleştirdiğinde doların yükselmeye devam edeceği ve bu yükselişin gelişen piyasalarda geniş çaplı finansal ve ekonomik istikrarsızlık doğuracağı yönünde. Morgan Stanley'e göre Brezilya, Güney Afrika, Türkiye ve Malezya en fazla risk altında olan gelişen piyasalar arasında yer alıyor.

BIS, “Doların daha fazla değerlenmesi gelişen piyasa şirketlerinin borçlanabilirliğini zorlar ki bir çoğu geçtiğimiz yıllarda ABD doları cinsinden borçlanmış durumda” dedi.