Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Demir cevheri fiyatlarının 30'lu dolarlara düşmesi, Capital Economics Ltd.'ye göre, fiyatların başabaş seviyeye yaklaşması ile birlikte, büyük madencilik şirketleri için tehdit oluşturuyor. BHP Billiton Ltd. hisseleri 10 yılın en düşük seviyesine inerken, Rio Tinto Group 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Londra'da Capital Economis kıdemli emtia ekonomisti John Kovacs, "En büyük dört tedarikçideki en pahalı operasyonlar, ton başına 40 doların atlındaki fiyatlarda zarar etme eşiğinde," dedi ve bu üreticilerin üretimi güçlü tutarken, düşük fiyatların engeliylekarşılaşacakalrını sözlerine ekledi. Kovacs, navlun ve diğer maliyetleri dikkate alarak, demir cevherinde başabaş seviyelerin 28 dolar ile 39 dolar arasında olduğunu hesaplıyor.

Demir cevheri fiyatları, dünyanın en büyük tüketicisi Çin'de ekonomi yavaşlarken, aralarında Brezilya'da Vale SA ve Avustralya'daki Rio ve BHP'nin maliyetleri düşürmek ve pazar payını korumak için üreetimi artırmaya çalışmalarından dolayı 40 doların altına indi. Bu üç şirket, Fortescue Metals Group Ltd. ile birlikte dünyanın en büyük tedarikçisi konumunda. Ham madde fiyatşarı bu yıl yüzde 45 düştü ve 2011'deki zirvesinden yüzde 80 geriledi.

Kovacs, "Dört büyük, 40 doların altında üretimi devam ettirmede zorlanacak," dedi ve "Eğer fiyatlar zayıf kalırsa, dört büyüğün en yüksek maliyetli madenlerindeki üretim baskı altında kalacak" şeklinde konuştu.