Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisse senetleri, ülke ekonomisinin resesyona girmediğini gösteren büyüme rakamına rağmen, petrol ve emtia fiyatlarındaki çöküşün enerji ve hammadde üreticisi şirket hisse senetlerini olumsuz etkilemesiyle düştü.

Topix Endeksi yüzde 1 değer kaybetti. Madencilik ile petrol ve kömür üretici şirketlerin hisse senetleri düşüşe öncülük etti. Nikkei 225 Endeksi de günü yüzde 1 kayıpla tamamladı. Enerji kaynakları arama sektörü şirketi Inpex Corp. hisseleri yüzde 5 değer kaybetti. Bu düşüş, şirket hisselerinin Ocak'tan bu yana en büyük değer kaybı olurken petrolün 6 yılın en düşüğü seviyelerinde işlem görüyor olması etkili oldu. Japonya ekonomisi üçüncü çeyrekte, daha önceki göstergelerin aksine, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1 büyüdü.

Tokyo'da UFJ Morgan Stanley Securities genel müdürü Norihiro Fujito Düşen, "Hammadde fiyatlarındaki düşüş dünyanın önde gelen emtia şirketlerinin hatta emtia üreticisi ülkelerinin kredi riskine dönüşmeye başladı. Daha çok yatırımcının bu durumun sonuçlarının farkına varmaya başlamasıyla ani bir riski satma durumuyla karşı karşıya kalabiliriz. Bugün de piyasalarda böyle bir senaryoya hazırlık olduğunu görüyoruz" dedi.

Standard & Poor’s 500 Endeksi'nde e-mini vadelileri Pazartesi yüzde 0.7 düşüşünün ardından bugün de yüzde 0.4 aşağıdaydı. U.S. Steel Corp vadelileri, kredi derecelendirme şirketi Fitch'in şirketin kredi notunu düşürmesi sonrası yüzde 8.8 düştü. Bakır üreticisi Freeport-McMoran hisse senetleri, şirketin 1 sene içerisinde iflas riskinin 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasıyla, yüzde 7.9 düşerek 13 yılın en düşük seviyesini gördü.