Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hisse senetleri ve emtia grubu, petrol fiayatlarının ABD stok verileri öncesi altı yılın en düşük seviyesinden yükselmesi ile birlikte, iki günlük düşüşün ardından istikrar buldu. Yuan, Çin Merkez Bankası'nın referans kuru 2011'den bu yana en düşük seviyesine çekmesinin ardından değer kaybetti.

Ham petrol vadelileri son dört günde ilk kez değer kazandı ve emtia endeisnin 16 yılın en düşük seviyesinden yükselmesine yardımcı oldu. Standard & Poor's 500 (S&P500) endeks vadeli kontratları, Dow Chemical Co. ile DuPont Co.'nun birleşme haberlerinin ardından, kapanış sonrası işlemlerde sıçrama yapmalarının ardından yüzde 0.5 yükseldi. Ham madde üreticileri Avrupa hisselerindeki yükselişlere öncülük etti. Yuan dolar karşısında yüzde 0.1 değer kaybederken, euro yükselişini ikinci güne taşıdı.

Emtia grubunda son beş aydır görülen düşüşün durduğuna dair bir işaret, ham madde üreticilerinin karlarındaki düşüş ve deflasyon riskinden dolayı endişe duyan yatırımcılara rahatlama yaratacaktır.

 

bu akşam açıklanacak olan ABD petrol stok verileri öncesi varil başına 38 doların üzerinde işlem gördü. Standard & Poor's 500 (S&P500) endeks vadeli kontratları, Dow Chemical Co. ile DuPont Co.'nun birleşme haberleri sonrası sıçrama yapmalarının ardından yüzde 0.2 yükseldi. Hong Kong'da işlem gören Çin hisse senetleri, Asya hisse senetlerindeki satışları hızlandırırken, yuan dolar karşısında yüzde 0.1 zayıfladı. Ekonomik yavaşlamasının küresel yatırımcılar için kilit endişe kaynağı olduğu Çin'de, Çarşamba günü açıklanan enflasyon rakamları tüketici talebinde toparlanmayı işaret etti. Çin Merkez Bankası, Bloomberg Intellegence ekonomisstlerine göre, Fed'in gelecek haftaki beklenen faiz artırımı kararı öncesi, yuan üzerinde birikmiş değer kaybı baskısını hafifletmeye çalışıyor.

Melbourne'de şef piyasa stratejsti Chris Weston, "Piyasanın büyük bir düşüş yaşadığı ve spekülatörlerin biraz masadan çekildiği bir durumdayız," dedi ve "Belki de bu hareket biraz fazla ileri gitti" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalar

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, son iki günde yüzde 1.5 düşmesinin ardından, Londra saati ile 08:07'de yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi ve yedi haftanın en düşüğünden yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren hang Seng China Enterprises WEndeksi'ndeki yüzde 1.1 ve Japonya'da Topix Endeksi'ndeki yüzde 0.8'lik düşüşlerin de desteği ile yüzde 0.6 geriledi.

Batı Teksas petrolü yüzde 1.7 yükselerek varil başına 38.13 dolara tırmandı.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,077.51 dolara ççıktı ve yükselişini ikinci güne taşıdı.

Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.4 arttı.

Çin Merkez Bankası, Çin içindeki işlemlerde yuanın dolar karşısındaki hareketini her iki tarafta artı/eksi yüzde 2 ile sınırlayan referans kuru yüzde 0.1 düşürerek, 10 Ağustos 2011'den bu yana en düşük seviyesi olan 6.4140 seviyesine indirdi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 geriledi.