Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

 

Japonya bankaları ve sigorta şirketleri, küresel para politikası ayrılığı ile paralarını 2012'den bu yana görülen en hızlı şekilde yurtdışına çıkartıyorlar.

Japonya'da finansal kurumlar Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) faizleri rekor düşük seviyede tutmasıyla bu yılın ilk 11 ayında, tüm 2014 yılına göre yaklaşık 12 kat daha fazla dış borç satın aldılar. Japonya ve ABD iki yıllık tahvil faizleri farkı, Fed'in yaklaşık on yıldır ilk kez faiz artırımına gideceği yönündeki beklentiyle, beş buçuk yılın en yükseğine ulaştı. Aynı dinamik, Döviz riskinden korunma maliyetini de dört yılın en yüksek seviyesine taşıdı.

Bu geçiş, BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın Japonya'yı on yılladır süren deflasyondan kurtarmak için hisse senetleri ve yabancı varlıklar gibi daha riski varlıklara yatırımı teşvik etme stratejisi açısından olumlu anlam taşıyor.

Kuroda, Pazartesi günkü konuşmasında tahvil faizlerini aşağıda tutma ve varlık fiyatlarını destekleme doğrultusunda, politikalarının olumlu finansal etki yaptığını belirtti. BOJ'un zayıf yen hedeflediğini kabul etmemesine karşın, fon çıkışları bu çeyrekte yenin dolar karşısında yüzde 2.3 değer kaybetmesine yol açtı.