Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bu yılın ocak-kasım döneminde 606 milyar TL tutarında 20,8 milyon adet çek ibraz edildi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi, kasım ayına ait çek bilgilerini açıkladı. Buna göre, ocak-kasım dönemini kapsayan 11 aylık sürede bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı 20,8 milyona ulaşırken, bu çeklerin parasal tutarı 606 milyar TL oldu.

Bu dönemde ibraz edilen çek tutarı 2014 yılına göre yüzde 14, çek adedi ise yüzde 2 arttı. 2015'in 11 ayında karşılıksız çek adedi ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19 artarken, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarındaki artış da yüzde 42 düzeyinde gerçekleşti.

Bu yılın ocak-kasım döneminde parasal tutarı 24,7 milyar TL'yi bulan 701 bin çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Bununla birlikte aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 3,9 milyar TL tutarındaki 146 bin çek daha sonra ödendi. Bu yılın ocak-kasım döneminde karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet bazında geçen yılın aynı dönemine göre 0,5 puanlık artışla yüzde 3,4 ve tutar bazında 0,8 puanlık artışla yüzde 4,1 oldu.

Kasım ayında, adet bazında en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya şeklinde sıralandı. Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu illerde ise İstanbul yine ilk sırada yer alırken, bu ili Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa izledi.

Kasım ayında, tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il yüzde 11,7 ile Ardahan oldu. Ardahan'ı sırasıyla yüzde 11,2 ile Hakkari, yüzde 10,4 ile Van, yüzde 10 ile Bingöl ve yüzde 9,9 ile Şanlıurfa takip etti. Tutar olarak en düşük karşılıksız çek oranına sahip iller ise Tunceli, Nevşehir ve Karabük olarak sıralandı.