Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:05'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, Fed'in yedi yıldır süren sıfır faiz dönemini sonlandırması ve yatırımcıları dünyanın en büyük ekonomisinin gelecekte yapılacak kademeli faiz artışlarına dayanacak denli güçlü olduğu konusunda ikna etmesinin ardından ralli yaptı.

Hisse senetleri, merkez bankasının faiz kararı sonrası kazancını genişletti ve Standard & Poor's 500 (S&P500) Endeksi, Ağustos ayından bu yana en hızlı haftalık kaybını yaşamasının ardından, 56 Ekim'den bu yana en güçlü çıkışını gerçekleştirdi. Yükselişler, Fed Başkanı Janet Yellen'ın ABD ekonomisine ilişkin güvenini dile getirmesi ile birlikte, geniş tabanlıydı ve endeksteki 10 sanayi grubunun dokuzu yüzde 1'in üzerinde yükseldi.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.5 yükselerek günü 2,072.98 puandan tamamladı ve Ekim ayından bu yana ilk kez 3 gün üst üste yükselirken, bu yılki kayıplarını geri aldı. Gösterge endeks, 50 ve 200 günlük ortalamalarının üzerine çıktı. Dow Jones Endeksi 224.18 puan ya da yüzde 1.28 yükselerek 17,749.09 puandan kapandı. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1.5 yükseldi.

Fed gösterge faizi beklendiği üzere 25 baz puan artırdı ve aynı zamanda, sonraki faiz artışlarının kademeli olacağını ve önceki projeksiyonlarla paralel kalacağını işaret etti. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), bugün sona eren iki günlük toplantısında, gösterge federal fonlar faizini, oybirliği ile aldığı karar ile, yüzde 0-yüzde 0.25 aralığından yüzde 0.25-yüzde 0.50 aralığına yükseltti.

Chatham, New Jersey'de Themis Trading LLC hisse senedi traderı Mark Kepner, "Herşey beklendiği gibi gerçekleşiyor görünüyor ve tüm piyasalar tutunuyor görünüyor," dedi ve "Karar oybirliği ile alındı ve bu oldukça önemliydi. Zira komitedeki herkesin ikna olduğunu görmek istersiniz. Ve gelecek yılın sonunda faizi nerede görmeyi beklediklerine gelince, burada da beklenen oldu" şeklinde görüş bildirdi.

Politika yapıcılar, Eylül ayında olduğu üzere, ayrı ayrı yaptıkları tahminlerde, gösterge faizin 2016 sonunda yaklaşık yüzde 1.375 seviyesinde olacağı öngörüsünde bulundu. Bu durum, 17 Fed yetkilisinin tahminlerinin medyanına dayanarak, gelecek yıl dört faiz artırımı yapılacağını işaret ediyor.

(23:05'te güncellendi)