Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de işsizlik maaşına ilk kez geçen hafta başvuranların sayısı azaldı. Bu durum istihdam piyasasında güçlenmenin kalıcı olduğu sinyalini verdi. 

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre 6 Aralık-12 Aralık haftasında işsizlik maaşı başvuruları 11 bin azalarak 271 bin oldu, Bloomberg anketine katılan analistlerin medyan tahmini 275 bindi. 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuruları da ufak değişimle  270 bin 750'den 270 bin 500'e indi.

Önceki haftaya ilişkin başvurular revize edilmedi. İstikrarlı süren talep, işten çıkarmaların azalmasını sağlayarak başvuruların tarihi düşük aralıkta kalmasına destek oldu. İşe alımların artması ve işsizlik oranının yedi yılın en düşük seviyesinde olması Fed'in dün faizleri neredeyse 10 yıl sonra ilk kez artırmasında etkili oldu. 

BMO Capital Markets'tan Jennifer Lee veri öncesi yaptığı açıklamada işsizlik başvurularında trendin cesaret verici kalmaya devam ettiğini ve Fed'in kararını destekleyici nitelikte olduğunu belirtti. Lee, Aralık'ta güçlü bir istihdam rakamı görüleceği tahmininde bulundu.

İşsizlik maaşı başvuruları Mart'tan beri 300 binin altında seyretti, ekonomistlere göre bu durum istihdam piyasasındaki iyileşmeyle uyumlu.